За грам седам евра: Ево ко је регистровао наскупљи зачин на свијету

ГС
За грам седам евра: Ево ко је регистровао наскупљи зачин на свијету

Турска је прва држава у Европи која је регистровала шафран у Европској унији, чиме је постала друга држава свијета која има регистрован овај зачин у Европи. Ријеч је о најскупљем зачину на свијету.

Турски шафран се узгаја у Сафранболу, на сјеверу земље, те је на УНЕСЦО-овој листи свјетске баштине. Разлог због којег је ово најскупљи зачин на свијету јесте што је за производњу једног килограма потребно 510.000 стигми цвијета, пише Кликс.

Шафран се користи у различите сврхе - за производњу боје, козметике и хране. Осим тога, има знатно позитиван утицај на здравље - олакшава обнављање ћелија, побољшава памћење, добар је у борби против астме и других респираторних болести, помаже у пробави и јачању десни. Шафран се сади у августу, а бере током октобра и новембра када нарасте између 15 и 30 центиметара.

Шафран у Сафранболу има хисторију која траје већ 3.500 година, а њиме се током византијског периода трговало на западу Анадолије. Своју важност је задржао и током османског периода. У Турској се сматра националном биљком.

Један грам се продаје за 250 лира (седам евра или 14 КМ), преноси турски лист Хуриyет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана