Za gram sedam evra: Evo ko je registrovao naskuplji začin na svijetu

GS
Za gram sedam evra: Evo ko je registrovao naskuplji začin na svijetu

Turska je prva država u Evropi koja je registrovala šafran u Evropskoj uniji, čime je postala druga država svijeta koja ima registrovan ovaj začin u Evropi. Riječ je o najskupljem začinu na svijetu.

Turski šafran se uzgaja u Safranbolu, na sjeveru zemlje, te je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Razlog zbog kojeg je ovo najskuplji začin na svijetu jeste što je za proizvodnju jednog kilograma potrebno 510.000 stigmi cvijeta, piše Kliks.

Šafran se koristi u različite svrhe - za proizvodnju boje, kozmetike i hrane. Osim toga, ima znatno pozitivan uticaj na zdravlje - olakšava obnavljanje ćelija, poboljšava pamćenje, dobar je u borbi protiv astme i drugih respiratornih bolesti, pomaže u probavi i jačanju desni. Šafran se sadi u avgustu, a bere tokom oktobra i novembra kada naraste između 15 i 30 centimetara.

Šafran u Safranbolu ima historiju koja traje već 3.500 godina, a njime se tokom vizantijskog perioda trgovalo na zapadu Anadolije. Svoju važnost je zadržao i tokom osmanskog perioda. U Turskoj se smatra nacionalnom biljkom.

Jedan gram se prodaje za 250 lira (sedam evra ili 14 KM), prenosi turski list Huriyet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana