Успоравају метаболизам и гоје: Ако имате преко 40 година, мање једите ове 3 намирнице

ГС
Успоравају метаболизам и гоје: Ако имате преко 40 година, мање једите ове 3 намирнице

С годинама се метаболизам природно успорава, па га не треба и храном подстицати на то.

После 40. рођендана, метаболизам има тенденцију успоравања, због чега је одржавање телесне тежине много теже. Зато га не треба додатно успоравати храном. Нутриционисти су открили намирнице које треба избегавати из тог разлога.

Крофне

Могу допринијети споријем метаболизму ако се претерано једу. Главни разлози да избегавате крофне су висок садржај шећера, нездравих масноћа и рафинисаног брашна. Дијетолог и нутрициониста Сара Четфилд истиче да "метаболизам успорава временом, па конзумирање висококалоричне хране лако може довести до гојења. Крофне садрже засићене масти које могу довести до упале и повећати ризик од срчаних болести".

Бијели хљеб

Прави се од рафинисаног брашна, па може да се повеже с успореним метаболизмом ако се претерано конзумира. Дијетолог Крутика Нанавати каже да "висок гликемијски индекс бокелог хлеба може изазвати скокове инсулина и подстаћи складиштење сала око стомака".

Воћни јогурт

Можда је укусна ужина, али за оне старије од 40 година се не препоручује, јер садржи додатне шећере и вештачке боје. "Неки ароматизовани јогурти могу имати пуно додатног шећера, што може допринијети гојењу и другим здравственим проблемима ако се конзумирају у прекомерним количинама", каже нутрициониста Лиза Ричардс. Она саветује да одаберете здравије алтернативе, попут обичног јогурта, у који ћете додати свеже воће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана