Usporavaju metabolizam i goje: Ako imate preko 40 godina, manje jedite ove 3 namirnice

GS
Usporavaju metabolizam i goje: Ako imate preko 40 godina, manje jedite ove 3 namirnice

S godinama se metabolizam prirodno usporava, pa ga ne treba i hranom podsticati na to.

Posle 40. rođendana, metabolizam ima tendenciju usporavanja, zbog čega je održavanje telesne težine mnogo teže. Zato ga ne treba dodatno usporavati hranom. Nutricionisti su otkrili namirnice koje treba izbegavati iz tog razloga.

Krofne

Mogu doprinijeti sporijem metabolizmu ako se preterano jedu. Glavni razlozi da izbegavate krofne su visok sadržaj šećera, nezdravih masnoća i rafinisanog brašna. Dijetolog i nutricionista Sara Četfild ističe da "metabolizam usporava vremenom, pa konzumiranje visokokalorične hrane lako može dovesti do gojenja. Krofne sadrže zasićene masti koje mogu dovesti do upale i povećati rizik od srčanih bolesti".

Bijeli hljeb

Pravi se od rafinisanog brašna, pa može da se poveže s usporenim metabolizmom ako se preterano konzumira. Dijetolog Krutika Nanavati kaže da "visok glikemijski indeks bokelog hleba može izazvati skokove insulina i podstaći skladištenje sala oko stomaka".

Voćni jogurt

Možda je ukusna užina, ali za one starije od 40 godina se ne preporučuje, jer sadrži dodatne šećere i veštačke boje. "Neki aromatizovani jogurti mogu imati puno dodatnog šećera, što može doprinijeti gojenju i drugim zdravstvenim problemima ako se konzumiraju u prekomernim količinama", kaže nutricionista Liza Ričards. Ona savetuje da odaberete zdravije alternative, poput običnog jogurta, u koji ćete dodati sveže voće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana