Шта можете с исцијеђеним половинама лимуна?

GS
Foto: Instagram

Лимун је чест састојак у кухињи - користи се у многим јелима за додавање свјежине или киселости или само као украс. Цијеђени лимун често додајемо у чај, од њега правимо прељев за салате, додајемо га у многе десерте, а оно што нам од њега остаје је исцијеђена кора.

У већини случајева не знамо што бисмо с њом па ју једноставно бацимо, али што када бисте те корице лимуна, умјесто да их баците, могли пренамијенити у нешто посебно? На тај ћете начин смањити прекомјерно стварање отпада у кухињи, а резултат ће бити нешто заиста фино.

Исцијеђене корице лимуна можете врло једноставно претворити у фини пире од лимуна. Само их убаците у лонац, динстајте их док не омекшају, измиксајте их, а на крају ћете добити пире који можете укључити у бројна јела.

Како исцијеђене половине лимуна претворити у пире?

Ако преферирате слатку верзију, исцијеђене половине лимуна помијешајте са шећером (двије кашике шећера на једну половину лимуна). За сланију верзију, помијешајте их с бијелим луком, соли или зачинским биљем, а затим их лагано издинстајте и изблендајте, пише Индеx.хр.

Кремасти пире од лимуна врло је свестран и можете га додати многим јелима - од слатког пиреа направите колач од лимуна или лемон цурд, а слани пире искористите за маринаде, као прељев за салате или умак.

Можете га користити као замјену за лимунов сок и лимунову корицу уз печену пилетину или разна јела од тјестенине.

Од исцијеђених корица лимуна можете направити и сок. Једноставно их нарежите на мање комадиће, ставите их у лонац, подлијте с мало воде и кухајте. Након што завре, пустите да се лимунада охлади па ју проциједите и послужите. Кухану кору лимуна затим можете помијешати с маслиновим уљем, соли, чешњаком и зачинима по жељи, а затим ју додати у сендвиче и салате или ју изблендати и од ње добити пире.

Осим тога, корицу лимуна можете нарезати на танко, осушити и од ње направити мјешавину за чај, заједно с неким другим зачинским биљем, попут метвице, кадуље или тимијана.

Све то добро осушите, помијешајте и чувајте у херметички затвореној посуди, а када дође вријеме за чај, полијте врућом водом и након четири минуте оциједите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана