Шта је потребно за савршену шољицу кафе?

klix.ba
Шта је потребно за савршену шољицу кафе?

Стручњаци тврде да би окус популарног напитка еспреса могао бити пуно бољи.

Почетак дана тешко је замислити без окуса добре кафе, а еспресо је избор који у сваком тренутку задовољава очекивања највећих љубитеља популарног напитка.

Истраживање објављенао у научном часопису Matter тврди да модерна цивилизација ради велику грешку при спремању еспреса. То мишљење дијеле поједини научници и математичари.

У истраживању названом "Системско унапређивање еспреса: Увиди математичке израде и експеримента" аутори тврде да особе које спремају кафу у кафићима и својим домовима, претварају већа зрна кафе у фино мљевени прах. Резултат је неискориштеност сировог материјала и неусклађен окус.

Научници тврде да мања зрна која су грубље самљевена смањују количину отпада и пружају уједначен окус и обједињене хранљиве састојке. Грубље мљевена кафа дуже одржава свјежину од финије мљевеног зрна.

"Стручњаци у индустрији кафе постављају млинове тако да фино уситне зрна јер желе добити мјешавину горкастог и киселог окуса. Оваква комбинација најчешће је неостварива", каже хемичар са Универзитета у Орегону Кристофер Хендон.

Хендонови експерименти показали су да грубље самљевена мања количина кафе даје савршен окус.

Аутори истраживања објашњавају да ће "нови протоколи за израду еспреса" прописати 15 умјесто досадашњих 20 грама по шуту.

"Смањење утрошене количине кафе за припрему једне шољице еспреса имаће значајан економски утјецај за стварање одрживе будућности уживања у напитку", објашњава Хендон, а преноси Бизнис инстадерФоџ Нењс.

Нису сви спремни прихватити нове идеје.

"Врхунска екстракција и окус највише овиси о поријеклу зрна. Уз то не смијемо занемарити присутност млијечне киселине, ферментацију љуске зрна кафе и колико је процес прања утјецао на разину шећера", објашњава барист Адам Будник.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана