Шест разлога зашто су леблебије једна од најздравијих намирница које можете купити

ГС
Шест разлога зашто су леблебије једна од најздравијих намирница које можете купити

Леблебије или сланутак су махунаста биљка и високовриједна намирница за људску прехрану. Сјеме је слично сјемену соје или сушеном зрну грашка, свијетлосмеђе је боје, а користи се као вариво или као додатак осталом поврћу за припремање јела.

 Новија истраживања која су обухватила 19 различитих култивара сланутка узгајаних у стакленику, показала су да је и лишће сланутка исто тако вриједно пажње, јер садржи осим витамина и значајну количину неких минерала, па тако може парирати купусу и шпинату. Садржај калција, магнезија и калија у лишћу сланутка већи је него у шпинату и купусу док је садржај жељеза, цинка и бакра приближно једнак.

Одличан су извор биљних протеина

Протеин је основни макронутријент потребан за све, од поправке мишића до функције хормона, тако да је сланутак одличан додатак сваком оброку или међуоброку за повећање протеина. Ако већ слиједите веганску или вегетаријанску исхрану, велике су шансе да сте већ навучени на сланутак, захваљујући високом садржају протеина: једна унца сланутка садржи око 3 грама протеина. Будући да сланутак садржи готово све есенцијалне аминокиселине осим метионина, сматра се квалитетнијим извором протеина од неких других махунарки.

Богат влакнима

Комбинујте њихов висок садржај протеина са њиховом великом количином влакана – 2 грама влакана по унци – и добићете природно добитну комбинацију хранљивих састојака потребну да задовољите глад и дуже останете задовољни. Протеини и влакна раде заједно како би помогли успорити пробаву и осигурати трајну ситост.

Сланутак је храна са ниским ГИ за контролу шећера у крви

Гликемијски индекс (ГИ) мјери колико брзо одређене намирнице узрокују пораст шећера у крви након што их поједете. Сланутак је прилично низак на овој скали са оцјеном 28. А са високим садржајем протеина и влакана, махуне су одличан начин за контролу шећера у крви.

Старија студија из 2008. године показала је да су они који су јели 728 грама сланутка седмично имали значајно смањење нивоа инзулина наташте, важног фактора у регулацији шећера у крви. А новија студија је открила да су нивои глукозе у крви били значајно нижи након 45 минута када су људи јели хумус с угљикохидратима него у поређењу са само угљикохидратима, што сугерира да хумус (направљен од сланутка) може надокнадити храну с вишим гликемијским индексом.

Може вам помоћи да испуните дневне потребе за жељезом

Једна шоља сланутка доноси око 4,7 милиграма жељеза, плус 2,1 мг витамина Ц, који помаже телу да апсорбује жељезо. Будући да су одређене врсте меса и рибе, укључујући црвено месо и шкољке, богате жељезом, они који су искључили ове изворе жељеза из своје исхране можда ће пропустити својих 18 милиграма дневно. Недостатак жељеза може довести до анемије, са симптомима попут слабости и умора. Ово је ваш знак да поспите мало сланутка на салату или умочите паприке у хумус за мало жељеза у вашем дану.

Препун је микронутријената који су здрави за срце

Осим протеина и влакана, сланутак нуди обиље моћних витамина и минерала, укључујући магнезијум , калијум и селен. На примјер, показало се да калијум помаже у снижавању крвног притиска, међу својим многим другим функцијама. Ови минерали такођер играју улогу у смањењу упале која је повезана с повећаним ризиком од срчаних болести. Додатни савјет који води рачуна о срцу: провјерите садржај натријума у конзервираном сланутку који купите и темељито исперите те гарбанзос.

Сланутак садржи једињења која спречавају рак

Сланутак осигурава антиоксидансе витамин Б и селен и има потенцијал да помогне у спрјечавању одређених врста рака. Када једете сланутак, ваше тијело ствара кратколанчану масну киселину звану бутират за коју се показало да помаже у ослобађању тијела од болесних и умирућих станица. Садрже и друге дијететске биоактивне спојеве ликопен, биоканин А и сапонине за које се показало да смањују ризик од одређених врста рака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана