Садрже кофеин: Пет изненађујућих намирница које би вас ноћу могле држати буднима

ГС
Садрже кофеин: Пет изненађујућих намирница које би вас ноћу могле држати буднима

Кофеин се углавном повезује с кафом и неким врстама чајева, но постоје и друге намирнице које га садрже и због тога могу узроковати да будете будни током ноћи.

једна шоља инстант кафе коју сте купили у супермаркету садржи отприлике око 100 мг кофеина, док она у угоститељском објекту може да садржи и до 180 мг кофеина по шољи.

Али кофеин се налази и у нашој свакодневној исхрани па неке намирнице радије избјегавати јести прије одласка на спавање. То је зато што кофеин може имати штетне учинке као што су главобоља и повећана тјескоба.

Тамна чоколада

Унаточ здравственим предностима тамне чоколаде, радије је избјегавате пред спавање. Тамна чоколаде од 100 грама с постотком какаа од 70 посто и више садржи око 80 мг кофеина. С друге стране, млијечна чоколада би имала већи удио шећера, тако да ни њу не бисте требали јести прије спавања.

Газирана пића

Није само висок садржај шећера у многим газираним пићима оно што може бити разлог за забринутост, јер нека садрже и велике количине кофеина. Попити лименку газираног пића навечер није најбоља идеја. Ово се односи и на енергетска пића.

Сладолед

Омиљена сластица током топлих дана заправо може садржавати кофеин. Нутриционист Роб Хобсон каже да бисте можда требали одабрати сладолед који није с окусом кафе јер неки од њих могу садржавати више од 50 мг кофеина у само двије куглице. Међутим, није само ријеч о сладоледу с окусом кафе. Чоколадни сладолед такођер може садржавати стимулирајући кофеин.

Пудинг

Пудинг и кремасти десерти би вам такођер могао помоћи да останете будни. Тирамису је вјеројатно најочигледнији десерт с кофеином јер садржи кафу, али такођер ће све што садржи тамну чоколаду садржавати мало кофеина.

Комбуча

Ферментирано пиће за које се каже да има добробит за здравље цријева, комбуча је све популарније пиће међу људима који брину о свом здрављу. Међутим, направљено је од листова чаја који природно садрже кофеин. Иако је садржај кофеина у комбучи обично минималан, ипак га вриједи означити јер 250 мл комбуче може садржавати до 15 мг кофеина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана