Ракија која је одушевила САД: “Yebiga” очарала и познатог музичара

Rina.rs
Ракија која је одушевила САД: “Yebiga” очарала и познатог музичара

Чачак - Нема боље ракије од српске, а за то је доказ и популарни бренд “Yebiga” који је одушевио Американце и популарног Билија Гоулда, басисту групе Фејт но мор.

Творац ове јединствене љуте капљице је дугогодишњи стручњак Иван Урошевић.

“Оно по чему је Србија итекако позната у свету је свакако шљивовица, а ракија “Yebiga” нашла је пут преко Атлантика до америчког тржишта. Сарадња са Билијем почела је пре две и по године на фестивалу ракије у Београду”, каже за Рину Иван.

Најпознатија српска ракија настаје у селу Брезна, на планини Гоч. Традиција се преноси са кољена на кољено и дестилерија “Ток” постала је надалеко позната, а све је почело кад се Иванов отац Верољуб као инжењер технологије јаких алкохолних пића вратио на дједовину и посадио шљиве.

“Традицију смо наставили брат и ја. Производимо искључиво ракију од шљиве и то искључиво од чачанске родне и чачанске лепотице, обе сорте створене су у Институ за воћарство у Чачку, јер је доказано да се од њих стварају висококвалитетне ракије. Дестилат стоји 18 месеци у храстовој буради”, рекао је Иван Урошевић који је и предсједник Управног одбора савеза произвођача ракија, којег је основала Влада Републике Србије.

Иначе, ова дестилерија је побједила на такмичењу за најбољу шљивовицу у српским земљама 2018. године са највишом могућом оцијеном (19,71 бодова), такође и 2015. је била на врху по оцијени дегустатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана