Пасуљ и грашак одличан извор протеина

ГС
Пасуљ и грашак одличан извор протеина

Искључити из исхране месо и млијечне производе током поста може бити велики изазов, јер су они главни извор протеина за људски организам.

Протеини су укључени у метаболичке процесе и потребни су за изградњу свих ћелија у организму.

Недостатак протеина може штетно утицати и на здравље, због чега би они који су одлучили да посте свих седам седмица у свој јеловник требало да укључе ових шест група намирница.

Махунарке

Грашак, сочиво и разне врсте пасуља су богат извор протеина. Махунарке обилују влакнима и есенцијалним аминокиселинама. У просјеку, садрже око девет милиграма протеина по једном граму, а неке врсте садрже и до 12 грама на количину од 100 грама, слично као јаја.

Црни пасуљ је јако добар избор, али и обичан бијели пасуљ, који садржи 7,5 грама протеина на 100 грама. Леблебије садрже чак 16 грама протеина на дату количину, а соја преко 11 грама и поједини стручњаци савјетују да су сојини протеини најбоља замјена за месо. Од соје се прави млијеко и тофу, који се сматра за специјалитет у азијској кухињи.

Орашасти плодови

Орашасти плодови попут бадема, љешника и кикирикија су такође високопротеинска храна. Највећи проценат садржи орах, али треба имати на уму да он у исто вријеме има и висок садржај масти. Нутриционисти препоручују око 30 грама на дан, што је довољно да задовољи наше дневне потребе за протеинима.

Орашасти плодови су богати аминокиселинама и омега три киселинама, што је све заједно важно за раст мишићног ткива и очување еластичности коже. Бадеми су такође један од бољих избора, јер и они имају много здравствених предности, али и кикирики, као и маслац од кикирикија додуше, врло умјерено.

Карфиол, брокуле, шпинат

Брокуле, карфиол и друго поврће из исте породице се сматра одличним извором биљних протеина и свакако треба да буду заступљени и ван поста. Ово поврће је прије свега и одличан извор витамина, минерала и дијеталних влакана те зато обогатите своју исхрану шпинатом, кељом, брокулама, кромпиром, мрквом и целером.

Воће

Уколико желите веће количине протеина и здраву исхрану онда грицкалице замијените урмама, смоквама, бананама, које се сматрају једним од најхранљивијих врста воћа, сувим кајсијама и шљивама, али и јабукама - свјежим, куваним, печеним, са или без коре. У просјеку, двије средње јабуке обезбиједиће вам око 0,6 грама протеина.

Сушени парадајз

Парадајз је препун антиоксиданса ликопена, који смањује ризик од рака, али и од болести крвних судова. Само једна шоља сушеног парадајза даће вам седам грама влакана и испуниће три четвртине дневних потреба за калијумом и осам грама протеина.

Риба, печурке, пиринач спадају у групу намирница које морају бити саставни дио наше исхране не само у вријеме поста. И имајте у виду да циљ поста није само промјена начина исхране.

То што ћете постити не значи да ћете се хранити здравије. Многи помисле да ће се хранити здравије само зато што се одричу намирница животињског поријекла, при томе праве многе “посне” грешке и своју исхрану базирају на намирницама које је боље не користити:
рафинисано уље, маргарин, биљни сиреви, биљне павлаке или шлаг, чипс, смоки, посни кексићи, лисната тијеста, помфрит, рибе из конзерве у рафинисаном уљу или риба пржена у дубоком уљу, хљеб и маргарин или хљеб и џем, посни пекарски производи.

 

Сјеменке

Свака сјеменка коју имате у шпајзу добар је извор протеина па чак и оне које се не чине тако важним, попут мака или сусама. Сјеменке сунцокрета имају највише протеина - око седам грама на четвртину шољице, док сусам и мак имају око пет грама на исту количину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана