Ово су разлике између арабике и робусте

GS
Foto: Facebook

Постоје различите врсте кафе, али двије најзаступљеније су арабика и робуста. Ове двије најпопуларније врсте кафе се разликују по поријеклу, условима узгоја, облику зрна, укусу, садржају кофеина, начину употребе...

Која је боља врста кафе зависи од личног укуса и преференција. Неки људи воле арабику због њеног богатог и сложеног укуса, а неки воле робусту због њеног јачег и горчег укуса.

Постоје, такође, мјешавине арабике и робусте, које комбинују њихове особине и пружају различите нивое густине, укуса и ароме. Најбоље је пробати различите врсте и мјешавине кафе и пронаћи ону која вам највише одговара.

Цијена и арабике и робусте зависи од многих фактора, као што су квалитет, поријекло, обрада, пржење, паковање и понуда и потражња на тржишту.

Уопштено, арабика је скупља од робусте, јер има бољи укус и захтијева више његе и пажње у узгоју.

Према подацима Међународне организације за кафу (ИЦО), просјечна цијена арабике у марту 2023. године је била 3,71 долара по килограму, док је просјечна цијена робусте била 1,94 долара по килограму. Ове цијене се, међутим, могу разликовати, у зависности од сорте, бренда и продајног мјеста кафе.

Арабика

Арабика је најстарија и најквалитетнија врста кафе, која потиче из Етиопије. Арабика се узгаја на вишим надморским висинама, од 800 до 1200 м, у хладнијој и влажнијој клими, са температурама између 17 и 25 степени Целзијуса.

Арабика има равно и издужено зрно, са закривљеним жлијебом у средини. Ова врста кафе има финије и слађе тијело, са свиленкастим укусом, већом киселошћу и разноврсним аромама, које могу бити воћне, цвјетне, чоколадне или орашасте.

Арабика садржи мање кофеина од робусте, око 1,2 до 1,5 одсто. Користи се, углавном, за филтер кафу и еспресо, а највећи произвођач је Бразил.

Робуста

Робуста је млађа и јефтинија врста кафе, која потиче из западне и централне Африке.

Робуста се узгаја на нижим надморским висинама, до 900 метара, у топлијој и сувљој клими, са температурама између 20 и 30 степени Целзијуса.

Робуста има округло и конвексно зрно, са равним жлијебом у средини. Има пуније и земљаније тијело, са већом горчином и мањом киселошћу, преноси "Политикин магазин".

Робуста садржи више кофеина од арабике, око 2,2 до 2,7, па чак и 3,5 одсто. Робуста се користи углавном за еспресо мјешавине, посебно у италијанском стилу, као и за филтер кафу. Највећи произвођач је Вијетнам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана