Ових шест намирница имају више протеина од јаја

ГС
Ових шест намирница имају више протеина од јаја

Када су у питану намирнице које су богате протеинима, јаја су често једна од оних која вам падају на памет.

Постоји много разлога за то, јер су јаја укусна и хранљива. Свако велико јаје нуди шест грама протеина, према Министарству пољопривреде САД. Међутим, постоје и друге опције грицкалица које нуде још више протеина од јаја.

Дијететичарка Новела Луи саставила је листу ових намирница.

Конзервирани лосос, туњевина, пастрмка и сардине, чије су кости често ситне и довољно меке за јело, такође су извори калцијума и витамина Д. Ако тражимо други начин да у своју исхрану укључимо омега-3 масне киселине, ово је одличан избор.

Свеж сир

Ова намирница има 12 грама протеина за сваку порцију од 100 грама, према УСДА. Ако пазимо на унос соли, можемо тражити опције са мало натријума или без натријума, истиче Луи за „ЕатингWелл“.

Такође можемо додати воćе попут јагода у сир за додатну количину влакана и слаткоćе или поврćе попут краставца. Ове комбинације пружају добро заокружену ужину богату протеинима и влакнима.

Бадеми

Редовна конзумација бадема може побољшати ниво холестерола и заштитити срце, према мета-анализи из 2019.

Порција од приближно 42 грама бадема, или око 35 бадема, садржи девет грама протеина, према УСДА. Поред тога, од свих орашастих плодова, бадеми имају највише влакана, витамина Е и калцијума.

Кефир

Кефир је напитак налик ферментисаном јогурту направљен од зрна кефира и млека. Према УСДА, кефир има девет грама протеина на приближно 240 милилитара.

Такође је одличан извор калцијума, фосфора и витамина Д, који су, заједно са протеинима, важни хранљиви састојци за здравље костију. Можемо га пити самог или користити као основу за смути

Леблебије

Око 83 грама куваних леблебија сланутка има више од седам грама протеина, према УСДА.

Леблебије су такође добар извор гвожђа. Упаривање са храном богатом витамином Ц, као што је прелив од цитруса, помоćи ćе нашем телу да боље апсорбује минерал, који је важан за производњу енергије.

"Леблебије су приступачне и укусне. Направите свој хумус или их користите за салату. Печене леблебије су такође одличан избор", предлаже дијететичарка.

Маслац од бадема

Ако не волите да једете цијеле бадеме, можете да уживате у намазу, попут маслаца од бадема. Према УСДА, две кашике овог намаза дају близу седам грама протеина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана