Ове палачинке су припремали и стари Грци, а сада можете и ви VIDEO

istorijskizabavnik.rs
Ове палачинке су припремали и стари Грци, а сада можете и ви VIDEO

Грци су јели здраво, а припрема јела им је била једноставна. Ипак, као и сви, с времена на вријеме, вољели су да поједу нешто слатко и тако је, кроз вијекове, до нас стигао овај рецепт за грчке палачинке које су се звале Итриа.

Палачинке су, према данас доступним, писаним подацима, први у исхрани користили Антички Грци. Звале су се Итриа и служене су у паузама позоришних представа као нека врста ужине. Прелив је био од меда и све је било посуто сусамом.

Око позоришта, која су и иначе била мјеста окупљања, увијек се налазио штанд на којем би се пекле ове палачинке. Гледаоци би куповали и јели ову посластицу током пауза између чинова.

Римљани су преузели рецепт и назвали их простим именом "алита долциа" – "нешто слатко", али се код њих нешто касније појавила и слана варијанта, па су палачинке пуњене месом, рибом и сиром.

А како гласи најстарији рецепт за палачинке?

Састојци:

– 100 г меког брашна

– 8 кашичица меда

– 1 кашицица сусама

– 1 кашичица маслиновог уља

– 200 мл воде

Припрема:

Брашно сипајте у једну посуду, постепено уливајте воду и варјачом мијешајте да се не растворе грудвице. Додајте, такође постепено, половину меда (4 кашичице).

Када загријете тигањ, убаците сјеменке сусама и пржите док не добију лијепу жуту боју. Пребаците их у посудицу.

Исти тигањ загрејте уљем, улијте једну четвртину смјесе тако да се обликује у округлу палачинку. Пеците палачинку и с друге стране док не пожути.

Понављајте поступак док не потрошите сву смјесу. Ово је довољно за 4 палачинке.

Печене палачинке премажите преосталим медом, поспите сусамом и послужите. 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана