Ове намирнице обавезно треба добро опрати прије јела

GS
Foto: Twitter

Јагоде и бруснице садрже веће количине пестицида, стога треба бити посебно пажљив током прања. Такође је важно осигурати да и лиснато поврће буде правилно опрано, каже Аслеиг Тос.

Воће и поврће често наизглед дјелује чисто, посебно ако се сјаји, али то не значи да га не треба поштено опрати. Након прања добро пребришите сваки комад папирнатим убрусом.

Такође, добро је опрати воће и поврће које се прије јела гули. Наиме, током гуљења га држите у рукама и бактерије долазе на вашу кожу с које прелазе на огуљени дио који планирате појести. Зато га је прије гуљења добро опрати, нпр. банане, мандарине, диње...

Иако звучи помало чудно, мудро је пропрати и лименке. Наиме, стручњаци препоручују прање лименки прије отварања и истресања хране из ње. Кажу да на лименкама може бити пуно бактерија које након отварања лако заврше у храни коју једемо.

"Одређене намирнице из супермаркета треба посебно добро опрати. Воће за које је утврђено да садржи веће разине пестицида укључује јагоде и бруснице, стога треба бити посебно пажљив тијеком прања. Такођер је важно осигурати да и лиснато поврће, попут зелене салате и кеља, буде правилно опрано", савјетује Асхлеигх Тосх, из МусцлеФоод.цом, онлине трговине здравом храном.

Ово су намирнице које би по њој требало посебно добро опрати прије јела:

Јагоде

Јагоде се морају правилно испрати како би се уклонили прљавштина и остаци пестицида. Наиме, ово воће садржи јак коктел пестицида, каже.

Кромпир

Прескакање рибања и прања кромпира могло би узроковати болести које се преносе храном. Као корјенасто поврће, крумпир може апсорбирати пестициде и бактерије из тла, појаснила је.

Кељ

Лиснато поврће попут кеља повезује се са штетним бактеријама укључујући Е. Цоли и салмонелу, стога је важно темељито га испрати под млазом воде, савјетује Асхлеигх Тосх.

Зелена салата

И њу треба темељито опрати. Такође, избјегавајте куповину полутруле или мокре салате јер би то могао бити знак да нешто није у реду, тврди.

Бруснице

Истраживања показују да бруснице често садрже високу количину пестицида јер их пољопривредници користе како би се ријешили инсеката који нападају воће.

Јабуке

Утврђено је да јабуке садрже више пестицида од другог воћа, укључујући поједине пестициде у високим концентрацијама, каже Тос.

Коштуничаво воће

Брескве, шљиве и нектарине садрже сојеве листерије који могу узроковати болест. Чврсто их изрибајте и исперите под текућом водом, савјетује, а преноси ТheStar.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана