Невјероватно: Шта се дешава када прогутате љуску од јајета? 

GS
Foto: Shutterstock

Да ли сте икада загризли омлет или лепо испекли јаје само да бисте окусили хрскави комадић љуске јајета? Иако можда није укусно или идеално, конзумирање остатака љуске од јајета је чешће него што мислите, и то није нужно лоша ствар.

Као и јаја, љуске од јаја имају различите хранљиве материје које су корисне за наше тијело.

Можете ли јести љуске од јаја?

Природно је да желите да извучете дијелове љуске јајета из свега што правите, али не треба да се бринете ако откријете да су неки досадни комади остали иза. Љуске јаја су направљене од калцијум карбоната, уобичајеног облика калцијума који чини наше нокте, зубе и кости, али садрже и друге протеине и минерале.

У ствари, многе продавнице здраве хране и суплемената продају љуске јаја у облику праха, што може бити посебно корисно за оне са остеопорозом. Такође можете купити мембрану у праху од љуске јајета, за коју је доказано да помаже здрављу зглобова.

Међутим, прије него што почнете да жваћате остатке љуске од јајета, још увијек постоје неке важне ствари којих треба да будете свијесни. Прво, једење оштрих комада љуске може вам огребати или чак пробити грло. А ако комадићи потичу из сировог јајета, може постојати ризик од бактерија, попут салмонеле.

Ако вам је потребно повећање калцијума, можете направити сопствени исплатив додатак праха од љуске од јајета код куће. Почните тако што ставите љуске јаја у шерпу, покријте их водом и кувајте око 15 минута.

Ово ће стерилисати љуске од јаја и учинити их безбедним за јело. Онда је време да их разбијемо. Већина људи радије користи тучак за разбијање љуске јајета, али можете користити и блендер или оклагију. Само је кључно да се увјерите да се љуске мељу док не буду супер фине. Када љуске јајета имају фину конзистенцију, можете додати прах у смутије, пецива, или чак супе, да бисте добили додатну дозу калцијума.

Дакле, следећи пут када се мали комад љуске јајета нађе у вашем оброку, не брините се! У основи је као да једете витамин, пише RealSimple.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана