Не замрзавајте ове намирнице: Може да буде опасно

Agencije
Не замрзавајте ове намирнице: Може да буде опасно

Поједине намирнице не би требало да се нађу у замрзивачу.

1. Необрађена јаја могла би да експлодирају на тачки замрзавања

Ко се усуди да замрзне јаја, могао би да доживи непријатно изненађење. Како се намирнице при ниским температурама хладе, тако се уједно и шире, а када досегну тачку смрзавања могу чак и да експлодирају.

2. Салата ће у замрзивачу пропасти

Када купујемо зелену салату сигурно ћемо изабрати ону која дjелује најсвjежије како бисмо могли да уживамо у хрскавости и укусу. Међутим, ова својства салате губе се у замрзивачу и на крају бисте могли да добијете опуштену, меснату, зелену громаду.

3. Здробљеном воћу и поврћу није место у замрзивачу

Иако је избор намирница које могу да се замрзавају широк, воће није једно од њих. Разлог је у неадекватном систему замрзавања какво имамо у замрзивачима за кућну употребу. Умјесто да ризикујете, боље је да купите фабрички замрзнуто воће, а затим га држите у замрзивачу.

4. Замрзавање меса које је већ било смрзнуто може да представља ризик за здравље

Како би се уклонили сви паразити на неким врстама меса и рибе, попут, рецимо, одрезака туне, оно се замрзава на 48 сати прије него што стигне у продавнице. Иако ћете помислити да купујете свјеже месо, понекад то неће бити случај па би накнадно смрзавање могло довести до смањења квалитета меса па чак и развоја бактерија.

5. Пржена храна изгубиће на квалитету

Уколико размишљате о замрзавању поховане пилетине или пржених кромпирића, боље је да одустанете у старту. Стручњаци савјетују да то никада није добра опција јер ове намирнице на тако ниским температурама губе на хрскавости, а накнадно губе способност да се загреју како треба.

6. Млеко, кисело млеко и јогурт могу да се згрудвају

Иако према препорукама млијечни производи могу да се смрзну на један до три мјесеца, неки стручњаци упозоравају да ти производи никад нису исти након што се поврате на собну температуру. Разлог томе је раздвајање компоненти млечних производа након одмрзавања.

7. Сирови кромпир не желите да ставите у замрзивач

Постоји врло једноставан разлог зашто сировом кромпиру није место у замрзивачу - ово поврће не може сасвим да се замрзне због скроба и воде. Такође, ако желите да замрзнете вариво или чорбу у чијем рецепту је предвиђен и кромпир, најбоље је да га накнадно скувате и додате јелу након одмрзавања и припреме.

8. Млевена и кафа у зрну не би никада требало да се нађу у замрзивачу

Коцкице леда у напитку с кафом прави су ужитак, али млевеној или кафи у зрну место никако није у замрзивачу. Ако замрзнете кафу, на крају ћете добити влажну смесу непријатног мириса и лошег укуса будући да она апсорбује влагу и мирисе из осталих производа у замрзивачу.

9. Свеже зачинско биље након замрзавања биће неупотребљиво

Када смо научили да се ћелије замрзавањем шире, можемо бити сигурни да ће то довести до пропадања зачинског биља. На тачки замрзавања ћелије биљке заправо експлодирају, стога ћете при повратку на собну температуру добити гњецаву кашу. Мало боље можда ће проћи зачини попут рузмарина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана