На свијету постоји преко 2.000 врста: Који сир је најздравији

Срна
Foto: Илустрација

Сир има богату кулинарску историју, а људи га праве више од 4.000 година.

Данас постоји 2000 сорти, па је логично да се запитамо: који је најздравији сир?

Ране студије су потврдиле везу између високог уноса засићених масти из млијечних производа и већег ризика од срчаних обољења. Али пуномасни млијечни производи можда нису тако нездрави као што се раније мислило, према недавним истраживањима. Преглед студија из 2023. закључио је да је сир „богат хранљивим материјама“ и да има „неутралне до умјерене користи за људско здравље“.

„Иако садржи засићене масти, сир садржи корисне хранљиве материје попут протеина и калцијума“, каже нутриционисткиња Натали Рицо, преноси АТВ.

На примјер, кришка чедара садржи пет грама засићених масти, али и седам грама протеина и обезбјеђује 14% препоручене дневне вриједности калцијума. Поред тога, витамини А и Б се такође налазе у сиру.

„Рекао бих да је најздравији избор свјежи сир. Има мање засићених масти и више протеина од већине других сирева“, напомиње Рико.

Пола шоље маломасног младог сира има:

90 калорија

12 грама протеина

2,5 грама масти

5 грама угљених хидрата

125 милиграма калцијума (10% дневне вриједности).

На другом мјесту су меки сиреви попут рикоте или моцареле, који се праве од немасног или обраног млијека, па имају мање засићених масти и генерално су здравији.

„Тврди сиреви попут пармезана, чедара и швајцарског природно имају мање лактозе, тако да људи са нетолеранцијом на лактозу могу имати користи од одабира ових производа. Генерално, сваки сир је добар у умјереним количинама, а нутритивни садржај варира само незнатно између сорти“, каже Рико.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана