Многи мисле да је ова храна посна, а заправо није

ГС
Foto: Илустрација

Ове године Васкршњи пост трајаће од 18. марта до 4. маја. У смислу исхране, пост једноставно подразумијева одрицање од хране животињског поријекла, намирница које често користимо као што су месо, јаја, млијеко, сир.

Већина вјерника строго води рачуна шта уноси у свој организам, а данас на тржишту има доста посних намирница које су одлична замјена мрсним. Тако да заптраво није тешко направити укусно јело или посластицу!

Међутим, ту постоји и једна „цака“. Односно, у већини продавница можете да пронађете намирнице на којима великим словима пише да су посне, а да ипак садрже трагове млијека или јаја. Зато је важно да увијек детаљно прочитате декларацију. Већина Срба купује намирнице за које вјерује да су посне, а не зна да заправо у траговима садрже састојке који то нису.

Сир од соје је 100% постан, а за остале провјерите да ли остали садрже казеин, протеин кога има једино у млијеку. Тако ћете моћи да одредите који су биљни сиреви посни.

Чоколадне бананице нису посне јер се желатин, који се налази у њиховом саставу њих прави од животињских костију. Постоји и биљни желатин, па увијек на декларацији провјерите који су користили. Добро обратите пажњу и на наполитанке, јер чоколадни преливи нису само од какаоа, који је постан, него садржи и млијеко или млијеко у праху.

У многим пецивима и тјестенини има јаја или јаја у праху, зато није свака тјестенина (макароне, шпагете, таљателе) посна. На примјер, хљеб се у неким пекарама премазује смјесом која садржи јаја, како би корица била сјајна и хрскава.

Многи су увјерени и да је рибља паштета посна, па је купују без размишљања, али ипак прочитајте декларацију. Ако желите да будете сигурни, домаћу паштету од туне направите код куће.

Ово важи и за смоки и остале „биљне“ грицкалице које нису посне, јер у себи садрже млијеко у праху.

Уолико нисте сигурни, увијек је добра препорука да током поста користите свјеже и необрађене намирнице, дакле свјеже воће и поврће, које ћете сами припремити, са или без додатка биљног уља, по вашем избору, преноси Ствар укуса.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана