Млади бијели лук је и храна и лијек, а најкориснији је за једну групу људи

ГС
Млади бијели лук је и храна и лијек, а најкориснији је за једну групу људи

Када је чувени Хипократ набрајао сва корисна, здравствена својства младог белог лука, за ово пролећно поврће говорио је „нека храна буде твој лијек, а лијек нека буде твоја храна“

Млади бијели лук у исхрани се користи прије него што ченови почињу да сазревају, однос као још несазрели плод. Има лиснату стабљику и цветове, што значи да је спреман за бербу, упркос томе што луковица није у потпуности формирана. Незрела луковица по величини и изгледу подсећа на млади црни лук и чак се припрема и користи у исхрани на исти начин. Млади бијели лук је биљка из породице Аллиум у коју спадају и црни и бијели лук, љутика и празилук.

Зашто је здрав млади бијели лук?

Млади бели лук је добро познат као природни лек који се дуго користи за лечење разних болести. Лако га је набавити и може да се једе свеж, али и куван. Млади бели лук је изузетно ароматично поврће, мек је и има суптилан укус који може јелу да да одличну арому. Има различите здравствене предности које штите организам од здравствених проблема као што су срчани удар, мождани удар, хипертензија, лоша циркулација крви и проблеми са варењем. 

Истраживања показују да млади бели лук има здравствене предности, као што је заштита од обичне прехладе и способност да снизи крвни притисак и ниво холестерола у крви. Када се говори о младом белом луку стручњаци увек подсећају на речи лекара Хипократа, често називаног оцем западне медицине, који је говорио „нека храна буде твој лек, а лек нека буде твоја храна.“

Све здравствене користи младог белог лука

Научници истичу да је за већина здравствених предности младог белог лука заслужно једињење  сумпора, која настају када се чешањ белог лука сецка, згњечи или жваће. Међутим, можда је најпознатије једињење алицин. Али, алицин је нестабилна материја која је само кратко присутна у младом белом луку након што је исечен или згњечен. Једињење сумпора из младог белог лука улази у тело из дигестивног тракта, одакле се шири по целом телу, вршећи снажне биолошке ефекте.

1. Јача имуни систем и дјелује антибиотски

Млади бели лук делује антибиотски. Садржи антибактеријска и антиинфламаторна својства која штите тело од инфекција што се сматра једном од водећих здравствених предности младог белог лука. Алицин је једињење сумпора које је одговорно за јак мирис белог лука, али, ова сумпорна супстанца је важна јер појачава одбрамбене механизме људског тела. 

2. Богат је гвожђем

Појединци са лошијом крвном сликом или чак анемијом морају што више да једу млади бели лук с обзиром на то да је богат гвожђем. Млади бели лук садржи протеин феропортиа који преноси ускладиштено гвожђе из унутрашњости ћелије ван ње. А када се повећа ниво гвожђа у телу, тада се побољшава крвна слика. 

3. Добар је за срце

Сви знамо да је бели лук заиста добра намирница за срце. Међутим, и млади бели лук такође садржи полисулфид, који штити срце од болести. Ово пролећно поврће такође је корисно за здравље јер је богато манганом, а овај минерал одржава висок ниво доброг ХДЛ холестерола у телу. Што је више мангана у телу, већа количина ХДЛ ће вероватно подстаћи нормално функционисање срца.

4. Побољшава варење и бори се против гастро-интестиналних инфекција

Поред борбе против прехладе и кашља, пролећни бели лук је такође одличан у лечењу инфекција гастро-интестиналних микроба. Потенцијално антиинфламаторне способности младог белог лука могу да помогну у смиривању било какве упале или иритације у цревима, чиме се убрзава варење и елиминише нелагодност. Антиоксидативна и антибиотска својства белог лука такође осигуравају одговарајућу равнотежу бактерија у желуцу. 

5. Може да побољша циркулацију

Витамин Ц у младом белом луку олакшава апсорпцију гвожђа и других минерала, што ову биљку чини одличном за појачавање циркулације. Боља производња црвених крвних зрнаца значи више кисеоника у телу и бржу испоруку есенцијалних хранљивих материја сваком систему.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана