Легалне намирнице које могу изазвати халуцинације

Agencije
Легалне намирнице које могу изазвати халуцинације

Опште је познато које нелегалне биљне супстанце могу да изазову халуцинације. Оне су етикетиране као дрога, тешки или лаки опијати. Међутим, постоји и велики број легалних намирница које се конзумирају свакодневно, а које могу да изазову скоро исти ефекат као било која халуциногена дрога.

Човјек као своју храну користи многе егзотичне биљке, воће и поврће. Таква храна садржи и различите токсичне твари, а међу њима има и оних које изазивају промјене у крвним судовима и промјене психичког стања човјека.

Ствар је само у начину конзумације и количини која се унесе у тијело. Научници су доказали и да је испијање седам шољица јаке црне кафе довољно да се почне сумњати у свој рацио.

Наиме, испитаници који су учествовали у овом експерименту жалили су се на поремећај равнотеже, а многи су тврдили да осјећају јаке вибрације унутар тијела. Многи су се жалили на буку у глави и на свјетлеће манифестације које им се дешавају пред очима.

У случају претјераног конзумирања појединих намирница може доћи до халуцинација, стога је, као и у свему, потребно уживати умјерено.

1. Чоколада садржи анандамиде, што је спој који у великим количинама у тијелу производи ефект врло сличан пушењу марихуане. Особа од отприлике 60 килограма тежине требало би одједном да поједе око 11 килограма чоколаде да осјети ефекат овог споја.

2. Конзумација незрелог дуда такође може изазвати халуцинације, али и пробавне сметње.

3. Сир стилтон с племенитом плијесни може пореметити ноћни одмор. Једна британска студија открила је да конзумација 20 грама тога сира прије спавања изазива бизарне снове. Стилтон сир (Велика Британија) добио је назив по истоименом насељу у средњој Енглеској, удаљеном 130 км од Лондона, које је некад било познато по путу Греат Нортх Роад, који је пролазио кроз њега, а који је спајао Лондон и Шкотску.

4. Фефероне изазивају жарење у устима и грлу, а твар капсаицин из те биљке подстиче тијело на појачану производњу ендорфина, због којих се можете осјетити изразито расположено.

5. Мак је намирница с јаким наркотичким својствима, јер садржи високе постотке алкалоида морфија. Присјетите се тога када пожелите посегнути за другим, трећим или четвртим комадом маковњаче.

6. Глава рибе салпе из породице љускавки може изазвати вишедневне халуцинације. Штавише, у старом Риму наводно су та рибу јели управо због њених наркотичких својстава.

7. Ерготизам је тровање брашном од ражи које је заражено ерготамином. Тровање се манифестује халуцинацијама, грчевима, али и одумирањем чула додира у прстима.

8. Мушкатни орашчић садржи твар миристицин с јаким наркотичким дјеловањем, због чега би конзумација већих количина тог зачина могла довести до мучнине, главобоље и јаких халуцинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана