Колико банана смијете појести у једном дану

ГС
Колико банана смијете појести у једном дану

За неке су оне идеална ужина која садржи довољно храњивих ствари, док други сматрају да претјеривање у конзумирању банана може довести до дебљања и других проблема са здрављем. Коме онда треба вјеровати?

Извор храњивих твари

Права истина је да су банане веома здраве и одличан извор храњивих твари као што су магнезијум, калцијум, калиј, витамин Ц и витамин Б6, а оне су такође и веома богате влакнима.

Једна банана тежине 100 г има око 89 калорија и она садржи:

-22,8 г угљенохидрата

-2,6 г влакана

-5,4 г шкроба

-12,2 г шећера

-1,1 г протеина

-8,7 мг витамина Ц

-5 мг калцијума

-27 мг магнезијума

-358 мг калија

-74,9 г воде

Највећи дио енергетске вриједности банана потиче од угљенохидрата, док оне у свом саставу имају веома малу количину протеина и масти. Управо због тога, оне нису идеалан оброк саме по себи, због чега се најчешће конзумирају као ужина.

Нутриционисти препоручују да их комбинујете с намирницама богатим протеинима и здравим мастима, као што су ораси, маслац од кикирикија или кухано јаје, пише Сити Магазин.

Банане углавном нису опасност за вашу линију, но, као у случају друге хране, треба бити опрезан и јести их умјерено, посебно ако нисте превише физички активни. Како онда гласи одговор на питање из нашег наслова? Према мишљењу стручњака, не постоји фиксан број банана који је пожељан да свака особа поједе у току дана.

Неким људима је потребно више енергије, због чега они могу и требају појести више банана. Наравно, ако само једу ову воћку, остаће ускраћени за остале здраве намирнице које људском организму дају неопходне храњиве твари, недоступне или доступне у малој количини у бананама. Другима је пак довољно да поједу пола или цијелу банану у току дана.

Имајући све ово у виду, ми сматрамо да је пожељно да се ограничите на једну или двије банане дневно.

Временски размак

Добро би било и да направите довољан временски размак између двије порције, како бисте у међувремену имали довољно мјеста у желуцу за остале здраве намирнице. Неће вам шкодити и ако с времена на вријеме премашите ову количину банана на дневном нивоу, али водите рачуна да вам то не пређе у навику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана