Које намирнице да избјегавате, а које да једете када сте под стресом

Agencije
Које намирнице да избјегавате, а које да једете када сте под стресом

Одређене намирнице могу да вам помогну да се боље изборите са стресом – ево шта треба да једете.

Када смо под стресом, често посежемо за чоколадицама и другим намирницама које нису баш најпаметнији избор. Можда је разлог томе што под стресом немамо времена да припремамо себи нешто здравије, али ове једноставне, а добре намирнице не захтијевају припрему.

Ако се питате зашто је уопште толико важно шта ћете појести када сте под стресом, нутриционисткиња др Либи објашњава да је тијелу тада потребно више нутријената.

Омлет

Припрема здравог оброка не мора да одузима пуно времена – омлет можете да спремите за неколико минута. Јаја су пуна нутријената и нису "тешка", а можете да једете и барена јаја као здраву грицкалицу.

Орашасти плодови

Уместо да посегнете за чоколадицом када сте под стресом – а имајте на уму да шећер ставља тијело под додатни стрес – поједите неколико орашастих плодова. Ове намирнице су богате влакнима и калијумом, као и полифенолима, здравим мастима и бројним минералима.

Зелени чај

Кофеин стимулише ослобађање хормона стреса, због чега није баш најпаментије да пијете кафу када сте под стресом. Умјесто тога, боља опција је зелени чај јер садржи мање кофеина од кафе, али садржи и теанин, који ублажава ефекте кофеина.

Комбуха или кисела вода

Многи људи посегну за чашом алкохола када су под стресом, али требало би да знате и да алкохол може негативно да утиче на спавање. Осим тога, ако свакодневно пијете алкохол, то није добро за опште здравље.

Уколико вам је потребно нешто да се опустите, нутриционисткиња каже да је бољи избор комбуха или кисела вода са мало лимуна.

Неколико коцкица тамне чоколаде

Знате да многи људи посежу за слаткишима када су под стресом, али тамна чоколада (са најмање 70 одсто какаа) је много бољи избор. Већи садржај какаа значи и да ове чоколаде садрже више магнезијума и антиоксиданата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана