Кобасица, месна делиција стара 3.500 година

Agencije
Кобасица, месна делиција стара 3.500 година

Од предјела до брзог и једноставног главног јела, свестране кобасице се одлично уклапају у модеран начин живота. Ова месна делиција је најстарија месна прерађевина о чијем се постојању налазе разни (писани) докази. Историја кобасица започела је прије 3.500 година с Вавилонцима, који су пунили очишћена животињска цријева насољеним и уситњеним остацима меса, унутарњим органима и масти.

 

Многи народи су преузели и модификовали овај начин презервације меса, па тако и Грци и Римљани.

Хомер у својој "Одисеји" описује врсту кобасице израђене од козјег желуца пуњеног крвљу и масти која се пече изнад отворене ватре. Кобасице се такође спомињу и у Аристофановој сатири "Витезови", у којој сиромашни продавач кобасица постаје владар Атине. Грчки комедиограф Епицхармус написао је 50 комедија, од којих је више од пола изгубљено или очувано само у фрагментима, а једна од њих носи наслов "Орyа" или "Кобасица".

Кобасица као гријех

Римљанима су наводно за владавине цара Нерона кобасице биле неизоставан дио раскалашене свечаности у част пастирског (паганског) бога Луперцула.

С појавом хришћанства и владавином цара Константина И саблазне су игре биле укинуте, а једење кобасица проглашено је гријехом. Легенде кажу да кобасице ипак нису нестале с римских јеловника јер се становништво њима потајно опскрбљивало уз помоћ кријумчара. Кријумчарене кобасице колале су Римом у толиком броју да је забрана ускоро и службено укинута.

У средњем су вијеку кобасице доживјеле прави процват и кобасичарство је постало права умјетност. Кобасичари, wурстмацхерс - како су их звали у Њемачкој, диљем Европе смишљали су нове рецепте и смјесе па су готово сваки већи европски град и покрајина добили своју кобасицу по којој су постали познати. Дакако, Њемачка је и данас пријестоница кобасица са чак 1.500 врста ове делиције.

Прави ручак

Потребно:

500 г кромпира

4 кобасице (по жељи)

500 г киселог купуса (резани)

Со, свјеже мљевени бибер, сунцокретово уље  

Припрема: Рерну загријте на 200 степени Целзијуса. Кромпире оперите и прережите на половице и затим посложите на лим за печење, посолите, побиберите и посипајте уљем. Пеците у рерни на 30-45 мин. Кисели купус исперите у води ако је преслан. На двије кашичице уља динстајте кисели купус 15 минута. Кобасице испеците на тави и послужите с печеним кромпиром и динстаним киселим купусом.

Омлет с порилуком и кобасицом

Потребно:

крањска кобасица,

1 празилук,

1 режањ бијелог лука,

8 јаја,  

со, бибер, уље, маслац

Припрема: Кобасице нарезати и испећи. На мјешавини уља и маслаца најприје сотирати празилук док не омекша, након 7-8 минута додати ситно нарезани бијели лук. Побиберити и посолити. Додати умућена јаја, а када је омлет при крају додати и кобасице. Пећи док се с доње стране јаја не стврдну, преклопити и послужити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана