Јеловник за прву недјељу Васкршњег поста: Ево седам брзих рецепата за најукусније оброке!

GS
Foto: Facebook

Седам брзих рецепата за посна јела ће, сигурни смо, записати свака дама која не воли да проводи много времена у кухињи, али воли да поједе кувано.

Васкршњи пост почиње данас и траје до 4. маја, те представља најдужи у православљу. Особе које одлуче да посте суздржавају се од алкохолних пића и хране животињског поријекла, али и од лоших мисли.

Ево приједлог јеловник за 7 дана:

1. Ћуфте у парадајз сосу

Састојци:

220 гр мљевених ораха
2 кришке хљеба
вода по потреби
2 чена белог лука
со, бибер, зачини по укусу
1 главица црног или црвеног лука
500 мл пасираног парадајза

Припрема:

Две кришке хљеба, заједно са бијелим луком, самељите у електричној сецкалици. Мљевене орахе сједините са самљевеним хљебом, додајте зачине по укусу, па сипајте по мало воде. Смјеса треба да буде влажна да бисте могли да формирате ћуфтице.

Обликоване ћуфтице поређајте на плех обложен пек папиром, па их пеците око 30 минута на 180 степени.

Главицу црног или црвеног лука ситно исјецкајте, па на тихој ватри продинстајте уз додавање мало воде. Када лук постане стакласт, додајте пасирани парадајз и зачините по укусу. Сос кувајте на тихој ватри око 15 минута.

Печене ћуфтице ставите у парадајз сос и све заједно крчкајте око 5 минута.

2. Запечене посне пуњене паприке

Састојци:

10 паприка (може и сувих)
200 гр куваног пиринча
1 празилук
веза блитве
1 већа шаргарепа
2 кашике ајвара
100 мл куваног парадајза
2 парадајза или кромпира
со и бибер
4 чена бијелог лука
уље

Припрема:

На уљу пропржити сјецкан празилук па додати рендану шаргарепу. Блитву обарити па исјецкати. Пиринач скувати, али не сасвим. У пржен празилук додати обарен пиринач, исјецкану блитву, ајвар, сецкан бели лук, бибер и со па све изједначити. Паприке опрати извадити семенке па напунити. Парадајз или кромпир исећи на тање кришке и затварати паприке. Плех обложити пек папиром мало поуљити и поређати паприке. Сипати куван парадајз преко њих и уље. Пећи на 200 степени Ц 50-60 мин. Служити топле.

3. Посни подварак

Мања главица киселог купуса
50 мл маслиновог уља
1 главица црног лука
мало суве слатке паприке
3 чена бијелог лука
мљевен бибер
3 кромпира
со

Припрема:

Купус исецканти ситно на резанце. Лук црни исјецкати пропржити па додати сјецкан купус и пржити. Ватру смањити и стално мјешати. Кад добије златно жућкасту боју готов је. Додати мало алеве паприке по жељи и сјецкан бијели лук. Кромпир скувати, изгњечити и измиксати. Сервирати га уз подварак, савјетује Бакина кухиња.

4. Рижото са поврћем

Састојци:

200 г кукуруза шећерца
200 г пиринча, 200 г грашка
1 главица лука
2 шаргарепе
сусам по жељи
уље
со
бибер
першун
Припрема:

У дубљу шерпу издинстајте лук и шаргарепу које сте нарендали а затим додајте остало поврће. Посолите и ставите мало бибера а онда налијте воде (око 1,5л) и пустите да се поврће скува. Пиринач добро оперите и додајте га скоро куваном поврћу. Пустите да све ври 5 минута, а онда поклопите шерпу и склоните је са рингле. Додајте препечени сусам.

5. Лигње са кромпиром

Састојци:
600 грама лигњи
3 кромпира
першун
маслиново уље
главица бијелог лука
со и бибер

Припрема:

Очистите лигње. Средишње тијело извадите и исјеците испод очију. Извадите кост која се налази са стране лигњи. Исеците кромпир на комаде. Исеците першун и бели лук на ситно. Ставите све у чинију, па додајте уље со и бибер. Промјешајте све и ставите у ватросталну чинију па у рерну. Пеците 40 до 50 минута на 200 степени Целзијуса. Сервирајте уз добро вино.

6. Гулаш са печуркама

Гулаш са печуркама
500г печурака
1 црни лук
500мл сока од парадајза
Зачини

Исецкајте лук и пропржите га на води. Додајте печурке и заједно динстајте на води. Сачекајте да печурке пусте воду и и даље динстајте док не испари сва вода. На крају додајте парадајз и кувајте још 15так минути. Зачините по жељи.

7. Пљескавице од пахуљица

Састојци:

1 црни лук
150 г јечмених пахуљица
150 г ражених пахуљица
200 г овсених пахуљица
1 коцка за супу од поврћа
3-4 чена бијелог лука
400 мл воде
1 кашичица мљевене паприке

Припрема:

У тигању на води пропржите ситно сјецкани црни лук, па када омекша додајте млевени бели и све пахуљице. Сипајте још воде, па додајте и коцку за супу. Зачините по жељи, со, бибер и слатка паприка су обавезни, а остале зачине можете по жељи. Кувајте док пахуљице не омекшају, а повремено погледајте да ли треба још воде да се дода.

Сипајте састојке у блендер и добро изблендирајте. Обликујте пљескавице и ређајте на плех обложен пек папиром.

Покријте алу фолијом и пеците у загрејаној рерни на 220°Ц око 20 минута. Затим скините фолију, прелијте шољом водом и пеците још 10 минута, преноси СтилКурир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана