Испробан рецепт искусних домаћица: Ево како да брзо и лако укиселите купус у тегли

ГС
Испробан рецепт искусних домаћица: Ево како да брзо и лако укиселите купус у тегли

Кисели купус је савршена зимска салата, а иако се у маркетима може пронаћи у главицама, рибанац, па и само листови истог за сарму, домаћи је много укуснији.

Будући да многи људи данас немају могућност да праве велике количине одједном, складиште бурад и одлажу купус у подруме, кишељење купуса је могуће извести и у стану, у мањим количинама.

За овакав подухват нису вам потребни специјални судови, нити вјештине, све што вам треба су чисте тегле и мало добре воље.

За три до четири дана имаћете на столу укусни рибанац.

Потребно је:

1 средња главица свјежег зеленог купуса (до 1,5 кг)
велика стаклена тегла
1,5 кашика соли
1 кашика кима
1 већа тегла или више мањих
камен за притискање купуса

Припрема:

Теглу добро оперите детерџентом и топлом водом, исперите и осушите. Купус очистите од спољних листова, тврде унутрашњости па га изрендајте или исјеците на танка резанца.

Изрендани купус ставите у већу чинију и поспите со. Купус притискајте и мијешајте рукама, како би допрла са свих страна. Овај процес траје око пет минута.

Уколико желите, поспите и ким, па поново све измијешајте.

Купус стављајте у теглу постепено, па између сваког сипања добро притисните рукама, практично га збијте и утисните ка дну.

На врх ставите чист, опрани камен, који ће купус спречавати да исплива када се у тегли појави течност. Важно је да све вријеме ферментације он буде потопљен.

Теглу прекријте чистом крпом и ставите гумицу, како крпа не би спала. На овај начин омогућавате проток ваздуха и спречавате упадање прашине и инсеката.

На сваких неколико сати каменом притисните купус. Тегла треба да буде на тамном и хладном мјесту, у просторији где температура не прелази више 23 степена. Будући да је ово мања количина, кроз три дана купус би требало да буде таман кисео.

Послије тог времена, уклоните тег и ставите поклопац на теглу, онда је пребаците у фрижидер. Док се купус кисели, на врху ћете примјетити бијелу пјену или скраму, што је знак да сте успјели.

Овако укишељен купус у фрижидеру може опстати минимум два мјесеца, а по мирису и укусу ћете знати да је добар за коришћење, преноси Крстарица.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана