Храна има велики утицај на наше расположење: Шта да једете да вам дан буде бољи?

Agencije
Храна има велики утицај на наше расположење: Шта да једете да вам дан буде бољи?

Јаја, јогурт или црвено месо неки су од богатих извора бјеланчевина.

Постоје разни начини које користимо да бисмо елиминисали стрес и опустили се. Храна је један од њих и има велики утицај на наше расположење, показала су недавна истраживања.

Храна богата протеинима помоћиће вам да се ујутру разбудите и припремите за нове задатке, преноси Н1.

Јаја, јогурт или црвено месо неки су од богатих извора беланчевина.

Веома је битно да не избегавате доручак јер ћете побољшати расположење и бићете отпорнији на стрес. Прескакање овог оброка води осећају тескобе и умора.

Љута или опора храна попут чилија, ђумбира или белог лука стимулише попут кафе.

“Антоцијани из боровнице, заслужни за њену препознатљиву боју, блокирају ензиме који се повезују са депресијом и тескобом”, тврде научници са Универзитета у Регенсбургу.

Осим сока од овог воћа и храна богата фолатима попут зелене салате или грашка такође може бити од велике користи када смо тужни или нерасположени.

Канадски психијатри установили су да је 50 одсто оболелих од депресије патило од недостатка фолата у организму.

Храна богата фолатима препоручује се и особама које имају проблем са малокрвношћу јер ће им помоћи да се ослободе хроничног умора.

Угљени хидрати из интегралног хлеба, пиринча и кромпира помажу у опуштању и елиминисању стреса, а да бисте повећали ниво енергије у телу, најделотворније је зелено лиснато поврће богато магнезијумом попут спанаћа, блитве, купуса или кеља. Таква храна највише храњивих састојака сачува кад се кратко кува.

Спанаћ је богат гвожђем, па се често препоручује анемичним особама.

Ред тамне чоколаде идеална је “таблета за смирење”, али због млечних киселина и шећера не препоручује се конзумирање у већим количинама. Што се ређе једе, то је њено деловање јаче.

Витамин Д повећава ниво серотонина у мозгу. Серотонин је неуротрансмитер заслужан за осећај среће.

Веома слатка храна и безалкохолна пића изазивају велике и нагле осцилације у нивоу шећера у крви и могу да буду кривци за раздражљивост и умор. Превелика количина шећера може се наћи чак и у неким куповним сосевима, енергетским напицима, али и у леденом чају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана