Главнe разликe између газиране и минералне воде

GS
Foto: Telegram

​Вода је главни извор хидратације или би барем тако требало да буде, међутим често не знамо разлику између минералне и газиране воде, па та два термина поистовјећујемо.

Свака вода има различита својства, начин производње, али и додатке који оправдавају њен назив.

Да ли постоји разлика између газиране и минералне воде?

Да, постоји. Заправо, поистовјећивање ова два назива је једна од најзаступљенијих грешака. 

Минерална вода је свака вода која већ на извору садржи минерале попут натријума, калијума, магнезијума и калцијума. Таква вода може, а и не мора бити природно газирана, односно да садржи мјехуриће угљен-диоксида (CO2). Такође, има карактеристичан укус који се разликује од воде која не садржи минерале.

Већина произвођача додаје угљен-диоксид у минералну воду. Мјехурићи CO2 доносе благу киселост која благотворно д‌јелује на природан процес пробаве и појачавају осјећај ситости, док природно присутни минерали доприносе оптималној ћелијској измјени. Тим се додатком постиже максималан учинак минералне воде на људски организам.

Битно је нагласити да блага киселост минералне газиране воде не закисељује цијели организам јер се кисели спојеви који су вишак природно излучују.

На полицама у радњама се појављује и назив стона вода и он означава воду из подземних и површинских акумулација питке воде која се може хемијски или механички прочистити те бити газирана или негазирана.

Уз негазирану и газирану минералну воду, постоје друге врсте вода с мјехурићима CO2 које имају друге додатке и друге називе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана