Да ли сте се икада питали зашто чувени кекс Петит Бер има рупице и зупце

republika.rs
Да ли сте се икада питали зашто чувени кекс Петит Бер има рупице и зупце

Кад му приђете, па га загризете, а он пршти и мирише... нема се времена да се мисли на нешто друго, него само да се што прије сажваће тај мали залогај задовољства - тај мали Петит Бер, једноставну чаролију укуса.

Узгред, кад говоримо "мали", чисто да знате да у преводу са француског име кекса и значи - мали маслац, али то није оно о чему бисмо хтјели да причамо... Нас занима - знате ли колико рупица и зубаца има овај кекс? И зашто их уопште има?

Но, кренимо редом. Године 1886. у Нанту створен је широм свијета чувени кекс, који се и даље прави према истом рецепту у фабрици која носи иницијале његовог творца, Луја Лефевра Утила (Louis Lefevre-Utile). Перфекциониста са смислом за маркетинг, Лефевр-Утил, схватио је важност паковања и грађења имиџа бренда. Са великом пажњом је бирао састојке врхунског квалитета за свој производ, млијеко, јаја, брашно...

Реклами је придавао велики значај и за те потребе ангажовао велике умјетнике свога доба. Свој изглед кекс дугује калупу који је Лоуис донио из Енглеске. На први поглед се не би примијетило ништа необично у прилично једноставном дизајну кекса, али постоји неколико чињеница о бројевима који су веома занимљиви.

Када погледате кекс, уочићете углове, зупце и рупице, али прије него што кекс поједете, вјероватно би ријетко коме пало на памет да све то броји и добијеним износима додијели неко дубље значење.

А значење је, заправо, уско повезано с временом. Четири угла, колико их има Petit Beurre, симболизују четири годишња доба. Кекс има 52 зупца, који представљају 52 седмице у години, док број рупица на сваком кексу износи 24, колико износи и број сати у једноме дану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана