Да ли је кафа дозвољена током поста: Ево зашто неки кажу да је то ипак гријех

ГС
Да ли је кафа дозвољена током поста: Ево зашто неки кажу да је то ипак гријех

Ускршњи пост је почео, а многи су убијеђени да је конзумирање кафе без млијека у складу са правилима.

Суштински, кафа јесте посни напитак будући да је на биљној бази.

Кафа садржи кофеин који представља једну врсту психостимуланса.

Овакве супстанце могу изазвати афектније понашање и нервозније реакције, што није у складу са тјелесним и духовним уздржавањем.

Такође, испијање кафе постиче лучење норадреналина, који дјелује тако што убрзава рад срца, шири зенице и појачава тонус мишића. То су уједно и једни од симптома болести зависности – а свака зависност представља велики гријех.

Зато, могуће рјешење би било испијање кафе без кофеина. Такође, око свих својих недоумица најбоље би било да се посавјетујете са свештеником из своје парохије.

У току поста дозвлите организму да се детоксикује и ослободи штетног утицаја свакодневних навика, па ту убрајамо и кафу.

Ево како све кафа негативно може дјеловати на организам, па вам дајмо неколико разлога да бар у току поста престанете са овом навиком.

Повећава количину желудачне киселине

Повећање желудачне киселине изазива горушицу и проблеме са пробавом, које можете осјећати током дана. Висок степен киселости временом може изазвати озбиљније проблеме на желуцу, као што су чир или синдром иритабилног цријева.

Повећава осјећај стреса

Велика количина кафе може изазвати осјећај стреса, а када је пијете на празан желудац, тај проблем је још уочљивији. Са друге стране, храна умањује стрес, па практикујте да уз шољу кафе обавезно нешто и поједете.

Утиче на хормоне

Главни разлог због којег кафа повећава осјећај стреса је дисбаланс који кофеин прави међу хормонима. Кафа на празан желудац може смањити лучење серотонина, хормона среће.

Истраживања су показала да ћемо, уколимо престанемо са овом нездравом навиком, врло брзо дан започињати одморнији и пуни елана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана