Папа одбио заређивање ожењених мушкараца

Srna
Папа одбио заређивање ожењених мушкараца

ВАТИКАН - Папа Фрањо одбио је могућност да ожењени мушкарци у региону Амазоније буду заређени због недостатка католичких свештеника.

Бискупи су подржали ову мјеру прошле године, али је одлука морала да добије одобрење од папе да би могла да се проводи.

Католички свештеници морају да поштују правило целибата послије заређивања, осим у случају преобраћења ожењеног англиканског свештенства.

Целибат се у католичанству сматра као израз посвећености живота Богу.

"Питање Амазоније поставља изазов, пише папа, да превазиђемо ограничене перспективе и да се не задовољимо рјешењима која покривају само дио ситуације", наводи се у саопштењу из Ватикана, пренио је Би-Би-Си.

Папа је рекао да постоји потреба за свештеницима који изнутра разумију сензибилитет и културе Амазоније. Он је позвао бискупе да "промовишу молитву и свештенички позив" и да охрабре оне који желе да постану мисионари да "одаберу регион Амазоније".

У октобру прошле године, синод од 184 бискупа састао се у Ватикану ради расправе о будућности Католичке цркве у Амазонији. Предложено је да старији, ожењени мушкарци добију дозволу да постану свештеници.

Постављен је услов да то буду мушкарци који уживају велики углед и да је пожељно да буду из домородачких заједница у којима намјеравају да раде.

Процјењује се да најмање 85 одсто села у Амазонији не могу да одрже мису сваке седмице због недостатка свештеника. Неки кажу да виђају свештеника само једном годишње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана