Papa odbio zaređivanje oženjenih muškaraca

Srna
Papa odbio zaređivanje oženjenih muškaraca

VATIKAN - Papa Franjo odbio je mogućnost da oženjeni muškarci u regionu Amazonije budu zaređeni zbog nedostatka katoličkih sveštenika.

Biskupi su podržali ovu mjeru prošle godine, ali je odluka morala da dobije odobrenje od pape da bi mogla da se provodi.

Katolički sveštenici moraju da poštuju pravilo celibata poslije zaređivanja, osim u slučaju preobraćenja oženjenog anglikanskog sveštenstva.

Celibat se u katoličanstvu smatra kao izraz posvećenosti života Bogu.

"Pitanje Amazonije postavlja izazov, piše papa, da prevaziđemo ograničene perspektive i da se ne zadovoljimo rješenjima koja pokrivaju samo dio situacije", navodi se u saopštenju iz Vatikana, prenio je Bi-Bi-Si.

Papa je rekao da postoji potreba za sveštenicima koji iznutra razumiju senzibilitet i kulture Amazonije. On je pozvao biskupe da "promovišu molitvu i sveštenički poziv" i da ohrabre one koji žele da postanu misionari da "odaberu region Amazonije".

U oktobru prošle godine, sinod od 184 biskupa sastao se u Vatikanu radi rasprave o budućnosti Katoličke crkve u Amazoniji. Predloženo je da stariji, oženjeni muškarci dobiju dozvolu da postanu sveštenici.

Postavljen je uslov da to budu muškarci koji uživaju veliki ugled i da je poželjno da budu iz domorodačkih zajednica u kojima namjeravaju da rade.

Procjenjuje se da najmanje 85 odsto sela u Amazoniji ne mogu da održe misu svake sedmice zbog nedostatka sveštenika. Neki kažu da viđaju sveštenika samo jednom godišnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana