Иза пјесме "Не ломите ми багрење" стоји велика тајна

ГС
Иза пјесме "Не ломите ми багрење" стоји велика тајна

Ђорђе Балашевић је прије свега био велики пјесник. Стихови његових песама су поезија коју пјевушимо када желимо себи да уљепшамо дан.

Миле Кекин, фротмен бенда Хладно пиво недавно је открио како се дивио Балашевићу и како, када би послушао неку његову нову пјесму, себи би рекао: "Како то теби никад није пало на памет. Мораш више да читаш..."

А о томе гдје је Балашевић налазио инспирацију, свједочи прича о настанку пјесме "Не ломите ми багрење".

Гостујући у емисији "Пјесник панонског срца" на РТС, посвећена Ђорђу Балашевићу, Вук Жугић, дугогодишњи директор Културног програма "Сава центра", испричао је како је настала та пјесма:

"Ђорђе Балашевић је по обичају био у "Сава центру", договорали смо те традиционалне новогодишње концерте. Шта је овде битно. Сектор за културу се налази над великом двораном, повезан је кабинет из којег смо ми пратили концерте, и он је дошао да потпише уговор за новогодишње концерте. И тада је била главна вест да долази воз наших грађана са Косова који желе да их неко прими из руководства наше земље због свега оног што се њима и у њиховим животима дешавало. И, негде, док смо ми причали уз договоре око новогодишњих концерата, у том руководству пао је договор где могу да их приме због броја људи, да то буде у великој дворани "Сава центра". Ми то нисмо ни знали, док неко није ушао. И неко каже, пуни се сала људима који су дошли са Косова, заиста, најширег дијапазона старости. И Ђоле је рекао: "Хајде да видимо, да то посматрамо", пошто зна да постоји та кабина.

За столом били тадашњег руководства државе, а у пуној сали грађни наши Срби са Косова. И они су излазили један по један и причали стварно страшне животне приче. Заиста је то било дирљиво. Један велики човек, Балашевић Ђорђе је то слушао четири сата. Ми смо се поздравили, уговор је био потписан, и он се јавио после неколико дана и рекао ми:

"Написао сам једну посебну песму".

Та песма је била "Не ломите ми багрење". Дуго су је повезивали само са Косовом и страдањем Срба на Косову, али она је као и све једног филозофског, метафоричног значења. Не ломите ми живот, било где и било коме. Не ломите оно најлепше што осећам према својим љубавима, према свом багрењу, према свему што су наши животи ...." рекао је Вук Жугић.

Стихови песме "Не ломите ми багрење"

Верујем, цењени суде

Да добро познајеш људе

Ви барем имате посла

Јер ћуд је ћуд а суд је суд

Верујем, цењена главо

Да си и учио право

Да сваком судиш поштено

Јер част је част а власт је власт

И све по закону, за то сам први

Не би било ове крви

Да је било све по закону

Власт је власти ја то поштујем

Ту су параграфи па заграби

Нек исто је и ђаволу и ђакону

Па нек се зна!

Нек' су ми газили њивом

Мојом се сладили шљивом

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана