Велика "грешка" природе: Бумеранг потреси снажно тресу Земљину кору

Г.С.
Велика "грешка" природе: Бумеранг потреси снажно тресу Земљину кору

Научници су, први пут у историји, потврдили постојање мистериозних и изузетно снажних "бумеранг земљотреса" који је потресао огромне површине подводног терена у Атлантском океану, недалеко од екватора 2016. године.

Истраживачи, предвођени Стивеном Хиксом, сеизмологом са лондонског Имеперијал колеџа, своје откриćе базирају на анализи података са 39 сеизмометара, односно уређаја који региструју земљотресе у близини Средњоатлантског гребена.

Како се подсјеćа, у августу 2016. земљотрес јачине од 7,1 степен Рихтерове скале погодио је пукотину у морском дну на 1.046 километара од обале Либерије.

Иако снажан, земљотрес није привукао велику пажњу стручњака све док сеизмолошка очитавања нису показала да се догодила "велика аномалија".

Наиме, како је објаснио Хикс, начин на који се потрес ширио био је потпуно супротан ономе како су очекивали да ćе земљотрес изгледати пре него што су кренули у анализу података.

​Морски потрес покренут је дубоко под земљом, простируćи се ка истоку у правцу Средњоатлантског гребена, а потом се окренуо назад достижуćи брзину од скоро 18.000 километара на сат.

Поређења ради, том брзином би од Њујорка до Лондона могао да стигне за мање од 20 минута.

Међутим, још није разјашњено колико су чести овакви "бумеранг земљотреси". Поједини научници сматрају да је земљотрес магнитуде девет степени, који је погодио Јапан 2011. године, оставивши за собом разорне посљедице, могао да има неки од ових "бумеранг ефеката".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана