Упозорење: Паметне сатове не користите за мјерење шећера у крви!

GS
Foto: Twitter

Управа за храну и лијекове у сриједу је издала безбједносну комуникацију којом упозорава људе да се држе даље од паметних сатова и паметних прстенова који тврде да мјере ниво шећера у крви без боцкања коже. ФДА није одобрила било који паметни сат или паметни прстен који је намијењен за мјерење или процјену вриједности глукозе у крви самостално.

Неинвазивно праћење шећера у крви тренутно није могуће ни на једном потрошачком уређају као што су "Apple Watch" и Оура прстен. Могу се, умјесто тога, упарити са носивим уређајима које је одобрила ФДА, као што је "Dechom G7", који користи игле за очитавање нивоа шећера у крви.

Добијање паметног сата или паметног прстена за праћење нивоа шећера у крви без продирања у кожу представљало би огроман медицински напредак, омогућавајући људима са дијабетесом, на примјер, да престану да се боду сваки дан и упозоравају обољеле од дијабетеса.

И Ејпл и Самсунг наводно годинама раде на овој технологији. Ејпл ради на пројекту од 2010. године, иако ће вјероватно проћи још година прије него што технологија буде довољно мала да се угради у "Apple Watch".

Самсунг такође истражује начине да угради технологију у Галакси Ринг, производ који је компанија недавно објавила, преноси "PCPress".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана