Слиједи експлозија која се дешава једном у животу

GS
Foto: Telegram

Небески плес између двије звијезде удаљене 3.000 свјетлосних година резултираће јарком експлозијом која ће данима моћи да се види голим оком, најавили су астрономи са Универзитета Nottingham Trent.

Експлозија у систему Т Kоронае Бореалис, која се дешава једном у животу, изгледаће као нова звијезда која жарко сјаји на ноћном небу, прије него поново изблиједи и ишчезне наредних 80 година, преноси Хина.

Професор Данијел Браун објашњава да је тај небески догађај назива ‘нова’, када се бљештавост звијезде убрзано појачава.

По његовим ријечима, није лако предвид‌јети када ће тај догађај услиједити, али сматра да би се могао догодити било када у раздобљу од сада па до септембра мјесеца.

Нова звијезда на небу “Чека нас посластица, вид‌јећемо такозвану нову звијезду на небу”, рекао је Браун и истиче да Т Kоронае Бореалис није у ствари једна звијезда, већ се ради о двије звијезде које круже једна око друге.

“Оно што тај пар чини тако изузетним је да свако мало тако јако појача своју свјетлост те нам постаје лако видљива”, рекао је астроном.

Масивнија звијезда у том пару је бијели патуљак који у волумену великом попут наше Земље може имати исту масу као наше Сунце, рекао је Баун. Сапутник у том пару је остарјели црвени див који се ширио и свој материјал одлагао на бијелог патуљка.

“Отприлике сваких 80 година бијели патуљак прикупи довољно материјала да се запали у термонуклеарној експлозији и снажно појача своју свјетлост”, рекао је Браун.

“Сада је вријеме за још једну такву експлозију за Т Kорона Бореалис чија ће се свјетлост са 11маг, једва видљива телескопом на тамном небу, повећати на 2маг, упоредиво са звијездама у систему Плуга, те ће се моћи вид‌јети голим оком чак и на загађеном небу. ‘Нова’ ће постати видљива у близини звијежђа Херкула”.

Астрономи објашњавају да су те ‘нове’, у суштини, попут хидрогенских бомби, преноси Ал Јазеера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана