Роботизовани рукави помагаће дјеци са церебралном парализом

Nezavisne
Foto: ilustracija

Дјеца са церебралном парализом би ускоро могла да користе технологију како би стекла извијесну независност. Истраживачи развијају роботске рукаве који омогућавају контролу руку дјеци са проблемима мобилности повезаних са церебралном парализом.

Рукави ће пружити удобност и бољу координацију руке. Технологија ће користити сензоре напона да открије контракције мишића и предвиди шта корисник жели да уради, као што је савијање лакта.

Бешике на надувавање ће затим гурнути руку ка жељеној дестинацији. Мека роботика ће играти важну улогу. Научници праве рукаве користећи еластичне, најлонске и друге материјале који не само да ће бити удобнији, већ обећавају и смањење трошкова.

Пројекат је још увијек у раној фази и очекује се да ће трајати четири године, а истраживачки тим одржава годишње састанке са пацијентима, породицама и терапеутима. Међутим, ако све прође добро, дјеца са церебралном парализом ће обављати свакодневне задатке попут прања зуба без потребе за помоћи родитеља или посебног старатеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана