Први пут телепортован објекат у орбиту

Агенције
Први пут телепортован објекат у орбиту

Не тако давно научници су могли само да спекулишу о могућностима телепортације уз помоћ начела квантне физике. Од тада, процес је постао стандардна операција у лабораторијама за квантну оптику у цијелом свијету. Штавише, прошле године два одвојена тима успјела су да изведу прву квантну телепортацију изван лабораторије.

Сада научници из Кине праве корак даље: успели су да телепортују фотон са Земље до сателита који кружи на удаљености од 500 км од наше планете.


Сателит Мицијус је изузетно осјетљив фото-пријемник, способан за детектовање квантног стања појединачних фотона испаљених са Земље. Мицијус је лансиран, како би омогућио научницима да тестирају разне технолошке градивне блокове за изучавање испреплетености честица, криптографије и телепортације.

Ова телепортација била је један од првих резултата пројекта. Не само да је тим успио да телепортује први објекат у орбиту, него су и створили прву квантну мрежу која сеже до Земљине орбите, чиме је уједно оборен рекорд за испреплетеност измјерену на највећој удаљености.

"Телепортација на велике удаљености кључни је елемент протокола у квантном рачунарству", саопштио је кинески тим у свом раду објављеном у часопису "MIT Technology Review".

"Ранији експерименти између удаљених тачака били су ограничени на око стотинак километара, због губитка фотона у оптичким влакнима или у слободном простору земаљских канала."

Дефиниција телепортације

Можда телепортацију замишљате онако како је дефинишу научнофантастични филмови и серије, али је заправо потпуно другачија од тога. Квантна телепортација ослања се на квантну испреплетеност, ситуацију у којој један сет квантних објеката (какви су фотони) настаје у исто вријеме и у истој тачки у простору. На тај начин, они заправо дијеле постојање. Та подељена егзистенција опстаје чак и кад се фотони раздвоје, што значи да било каква манипулација једним од њих утиче и на стање другог, укључујући и његово мјерење и то без обзира на њихову међусобну удаљеност.

Ова повезаност се може користити за преношење квантних информација, преузимањем оних које су повезане са једним фотоном, дуж линије испреплетености са другим фотоном.

У овом случају, кинески тим створио је испреплетени пар фотона на тлу, а онда су један од њих лансирали ка сателиту, док су други задржали на Земљи. Напослијетку, измерили су фотон на тлу и онај у орбити и потврдили да су у испреплетеном стању.

Ипак, треба имати у виду да ова технологија има своја ограничења, будући да је немогуће на тај начин преносити веће објекте.

У теорији, не постоји максимална удаљеност транспортације, али је испреплетеност врло крхко стање и спона између честица се врло лако кида.

Упркос томе, истраживање отвара могућност још амбициознијих студија о квантној телепортацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана