Први корак ка Марсу - из првог лица

Агенције
Први корак ка Марсу - из првог лица

Почетком децембра, човјек је направио први корак у планирању пута на Марс, лансирајући у свемир летјелицу Орион.

Тим поводом, NASA је објавила снимак на коме се види Орионов повратак у орбиту Земље, при брзнини од преко 30.000 km/h и температури летjелице од 2.200 Ц. Овај узбудљиви снимак је одличан примjер због чега су научници фасцинирани мистеријама космоса.

Првих неколико минута снимка, током којих видимо Земљу како се појављује иза ружичастог свjетла, подсjећају на почетак неког холивудског филма. Иако слетање Ориона изазива вртоглавицу, у комбинацији са одговарајућом музиком дjелује прелијепо и опуштајуће у исто вријеме.

Иако у Ориону није било људи, NASA планира да у будућности на Марс пошаље летјелицу са астронаутима. Овај снимак нам показује какав поглед на Земљу ће имати астронаути. Како каже NASA, снимак почиње управо оног тренутка када Орион улази у Земљину атмосферу.

"Врелина изазвана трењем када Орион уђе у атмосферу види се два минута од почетка снимка, а жуте и љубичасте боје које видимо су директна посљедица повишене температуре услијед трења" наводи NASA у опису снимка.

Као што можете видјети, посљедњи тренуци лета Ориона остављају без даха. Ако имате слободно вријеме, топло препоручујемо да погледате свих 10 минута снимка, од почетка до краја. Нећете зажалити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана