Пронађена невjероватно велика планета

Klix.ba
Пронађена невjероватно велика планета

Још једна егзопланета откривена је на удаљености од 500 свjетлосних година од Земље, а научници су запањени њеном величином.

Планета ХАТС-6б је гасовити див и једноставно је „превелика” за своју матичну звијезду око које се окреће у малој орбити гдје јој је за један круг потребно само 3,3 земаљска дана.

“Планета је вјероватно настала далеко од матичне звијезде, али је на неки начин мигрирала и приближила се. Нама још увијек није јасно како се то десило”, рекао је Џорџ Чоу са Одсјека за астрономију и астрофизику на националном Универзитету Аустралије.

Астрономи знају да се планете формирају од диска материје који се формира око новонастале звијезде. Такође, сматра се да се око малих звијезда формирају једнако мале планете због мање “искористивог материјала”.

Научници се зато питају како је могуће да се велика планета формира око релативно мале звијезде ХАТС-6.

“Постојање планете ХАТС-6б представља изазов за научнике у погледу теорије о настанку тих небеских тијела. Они сада имају задатак да објасне зашто се велике планете ретко формирају око малих звијезда, односно како долази до тога да се уобичајено правило 'прекрши'“, рекао је Чоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана