Откривен највећи споменик Тесли на свијету

Танјуг
Откривен највећи споменик Тесли на свијету

Праг - Највећи споменик славном научнику Николи Тесли на свијету откривен је 4. септембра у Прагу, у присуству више стотина људи и страних делегација, саопштиле су градске власти.

Споменик тежак 5,4 тоне, димензија 6х3х3 метра, налази се у општини Праг 6, а јдело је двојице вајара и архитеката, Стефана Милкова и Јиржија Тројана.

Изливен у бронзи, с натписом НИКОЛА ТЕСЛА 1856-1943, споменик ће ноћу бити освјетљен, наведено је у саопштењу.

Мотив споменика је стилизовано "електрично пражњење", као покретачка снага и камен темељац Теслиних изума, као и инструмент његових чувених презентација.

Рекавши да је Никола Тесла утицао на животе свих нас, због чега треба одати пошту његовом раду, предсједница општине Праг 6 Мари Коусаликова, подсјетила је, на церемонији откривања споменика, да је Тесла 1909. рекао да ће "постојати уређај, не већи од часовника, помоћу којег ће људи моћи да се повежу с било којим телефоном на свијету", чиме је описао будућност телекомуникација.

Вајар Стефан Милков рекао је на свечаности да је желио да представи језгро, симбол Теслиних изума, па је одлучио да направи "електрично пражњење", као симбол наше планете и свемира.

Споменик су финансирали општина Праг 6 и "Ческа споржителна", као главни партнер пројекта, као и Хрватско-чешко друштво у Загребу, наведено је у саопштењу.

Церемонији откривања споменика присуствовали су амбасадорка Србије Вера Маврић и амбасадорка Хрватске Инес Троха Брдар, градоначелник Загреба Милан Бандић, предсједник Академског сената Чешког техничког универзитета у Прагу Витјеслав Кржиха, председник Хрватско-чешког друштва Маријан Липовац и други.

Камен темељац за споменик постављен је у новембру 2006. поводом 150. годишњице рођења Николе Тесле.

Тесла је од 1936. до 1937. живио у некадашњој Чехословачкој, а предсједник Едвард Бенеш одликовао га је орденом Бијелог лава првог степена. Тесла је, такође, имао почасни докторат чешког Техничког универзитета у Прагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана