Nvidia: Финални доказ да је човjек слетио на Мјесец

Endgadget
Nvidia: Финални доказ да је човjек слетио на Мјесец

Упркос свим доказима, и даље постоје људи на планети Земљи који вјерују да је она једино небеско тело по чијој површини је човјек ходао. Многи и даље вјерују да је слетање на Мјесец било превара, обична телевизијска драма коју је продуцирао Стенли Кјубрик.

Особе које инсистирају да је слетање превара тврде да би без без ефекта разливања свјетлости који ствара атмосфера, сијенка модула којим је Нил слетио требало да Армстронга држи у потпуном мраку пише "Endgadget".

„То се може објаснити. Рецимо да се свјетлост одбија од свега, па чак и Мјесеца. Одлучили смо да покажемо да је оно што слика приказује могуће, али то није било лако остварити – на Олдрину и нема толико свјетлости", изјавио је Дели.

Изазов није био у постављању свјетла око компјутерски симулиране сцене слетања, већ у стварању једног јединог извора свјетла, симулираног Сунца и његове рефлексије са сваког материјала на слици. Како би остварио ово, Дали је морао да истражи све материјале Насиног модула, сјај наше локалне звијезде па чак и рефлективност Мјесечеве површине.

„Показало се да око нас плута много информација у вези са астрономским тијелима. Почео сам са Сунцем. Само Сунце има 128.500 лукса – лумена по квадратном метру, али Мјесец није толико свијетао нити добар рефлектор светлости".

Дали је открио да мјесец рефлектује само 12 одсто свјетлости и да апсорбује већину Сунчеве свјетлости која до њега стиже. Са друге стране, 12 одсто од 128.500 лукса је и даље много. То је једнако количини од 10 сијалица од 100 вати по квадратном метру – тачније тој свјетлости која се одбија од Мјесеца – више него довољно да учини Олдрина освјетљеним у сијенци модула.

И док ово показује да је Мјесец довољно рефлективан да освјетли Олдрина, нешто и даље није било како треба. Дали је примјетио да астронаутова страна није била освијетљена у симулацији на исти начин како је то било на слици, али није био сигуран зашто.

„Неколико особа које су фасциниране слетањем ми је рекла да би у обзир требало да узмем и свјетлост која долази од њега, али сам мислио да сав посао обавља Сунце и да један човјек у скафандеру не може да промјени много тога када је свјетло у питању".

Међутим, Дали је брзо схватио да је његова претпоставка била погрешна – материјал од ког је сачињена спољашњост одијела астронаута је 85 одсто рефлективна.

„Поставили смо га тамо гдје треба, подесили рефлексију његовог одјела и то је допринело 10 одсто и добили смо освјетљење са стране Нила Армстронга".

Дали је притом открио да се неке од његових сумњи поклапају са сумњама заговорника теорија завјере. Неки од њих тврде да би иза камере требало да постоји неко додатно, помоћно, освјетљење, а то је био доказ да је све снимљено у студију.

„Испоставило се да су били у праву. То свјетло је постојало и заправо је у питању била рефлексија Сунца од одијела Нила Армстронга. Заиста нисам вјеровао да ће то толико допринети слици".

Наука је била у стању да оповргне све теорије завјере, али је свакако лијепо видјети симулацију која помаже да се та објашњења боље схвате у реалном времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана