Научници створили вештачку кожу која "осјећа"

ГС
Научници створили вештачку кожу која "осјећа"

Сингапурски научници развили су "електронску кожу" која је способна да осјети додир, што је иновација за коју верују да ће помоћи људима с вјештачким протезама да препознају предмете и осјете њихову текстуру, па чак и температуру и бол.

"Кожу" названу АЦЕС чини до стотину малих сензора и величине је једног квадратног центиметра.

Научници с Националног универзитета Сингапур кажу да тај уређај може да процесуира информације брже од људског нервног система и способан је да препозна 20 до 30 различитих текстура те може да чита Брајево писмо с више од 90 одсто тачности.

Људи морају да "клизе" прстом по предмету како би осетили текстуру, али ова кожа са само једним додиром може препознати текстуру различисте чврстоће, каже лидер тима Бенџамин Те, додајући да алгоритми вештачке интелигенције омогућавају уређају брзо учење.

Демонстрација је показала како уређај може да препозна да је лоптица за решавање стреса мекана и одреди да је пластична лопта тврда.

"Кад изгубите осећај додира осећате утрнутост... особе које носе протезе имају тај проблем", каже Те.

"Стварањем вештачке верзије коже за њихове протезе поново могу руком да осете топлину и осете мекано или колико је тврдо то што држе у руци", каже Те.

Он додаје да је концепт резултат инспирације сценом из трилогије "Ратова звезда" у којој лик Лук Скајвокер губи десну руку и добија роботску којом, како се чини, може да осетити додир.

Технологија је још у експерименталној фази али постоји изузетни интерес посебно медицинске заједнице, каже Те.

Његов тим већ је изумео транспарентну кожу која може сама да се обнови кад се поцепа и материјал који исијава светло за електронске уређаје, каже Те.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана