НАСА: У јами на Мјесецу собна температура, 17 степени

Tanjug
Foto: NASA

ВАШИНГТОН - НАСА је пронашла кратер у Мјесечевом мору спокоја, једном од лунарних мора, у ком је температура ваздуха иста као собна температура на Земљи, објавио је Форбс

Захваљујући свемирској летјелици "Лунар Рецонаишанце орбитер" (ЛРО), примијећена је депресија на Мјесецу, дубока око 100 метара, дужине и ширине фудбалског терена, гдје је температура константна и за људе пријатна, око 17 степени Целзијуса.

Температура мјесечеве површине варира између - 126 степени, током лунарног дана, и - 137 степени целзијуса током ноћи.

Јаме на Мјесецу, откривене први пут 2009. године, представљају добру заштиту од сунчевог зрачења, космичких зрака и микрометеорита, наводи НАСА.

"Термално окружење јаме је пријатније у поређењу са било којим другим мјестом на Мјесецу, са температурама које варирају око 17 степени гдје Сунце не сија директно", пишу аутори студије.

Јама "Транкуиллитатис" се налази на екваторијалној географској ширини од 8,334° Сјеверно и далеко је најтоплија локација током лунарне ноћи.

Како се наводи, јама би могла да штити астронауте од високоенергетског зрачења, укључујући свјетлост високе енергије (као што су рендгенски и гама траци) и честице високе енергије (алфа и бета честице) које не могу продрети дубоко у Мјесечеву површину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана