Која је разлика између атомске и хидрогенске бомбе?

Агенције
Која је разлика између атомске и хидрогенске бомбе?

Сjеверна Кореја истиче да је проба хидрогенске бомбе била прави успjех јер су је први пут успјешно детонирали.

Ипак, неки експерти сматрају да су Сјевернокорејци тестирали "напреднију" атомску бомбу. Ево која је разлика између једне и друге.

Како функционише нуклеарно оружје?

Основа нуклеарног оружја је експлозивна реакција која ослобађа деструктивну енергију закључану у унутрашњости бомбе. Прво атомско оружје, попут оног баченог на Хирошиму и Нагасаки у Другом свјетском рату, функционисало је по принципу фисије – раздвајања атома уранијума од плутонијума тако да њихови неутрони лете слободно и стварају разарајућу експлозију.

По чему се разликује хидрогенска бомба?

Хидрогенска или термонуклеарна бомба користи други ниво реакције да искаже снагу атомске експлозије. Тај стадијум је фузија – мијешање атома хидрогена у истом процесу који се одвија унутар Сунца. Када се ти, релативно лагани атоми споје, они отпуштају неутроне у таласу деструктивне енергије.

Хидрогенско оружје користи почетну нуклеарну експлозију да створи огроман пулс који компресује и спаја мале количине деутеријума и трицијума, врсте хидрогена који се налазе око срца бомбе. Груписани неутрони могу повећати експлозивну ланчану реакцију уранијумског слоја, који прави штит око њега, стварајући експлозију која је далеко јача него нуклеарна фузија.

САД су тестирале хидрогенску бомбу први пут 1954. године у Бикини Атолу и тада су још доказали да је хиљаду пута снажнија од атомске бомбе коју су бацили на Хирошиму 1945. године. Власници хидрогенске бомбе данас су и Велика Британија, Кина, Француска и Русија.

Шта подразумијева успјешно тестирање?

Сјеверна Кореја истиче да је ово прва од пет проба хидрогенске бомбе која је успјешно изведена. Посљедњи тест био је у јануару 2016. године, али експерти су били скептични у погледу истинитости ових тврдњи.

Успјешан тест значи да је нуклеарни програм Сјеверне Кореје постао софистициранији и да је земља све ближа креирању ракете која ће моћи да стигне до тла Сједињених Америчких Држава. Такође, ово је била прва бомба која је успјешно изазвала страх код Јужнокорејаца и Кинеза, јер је регистровано да је била јача од оних бачених на Хирошиму и Нагасаки. Ако Сјеверна Кореја има могућност да изгради хидрогенску бомбу, то значи да су отворили пут за "паковање" деструктивније снаге у мањи простор.

Како доказати да је то заиста била хидрогенска бомба?

Стручњаци који савјетују владе о нуклеарном оружју пратиће посљедице хидрогенске бомбе која је изазвала и потрес од 6,3 Рихтера, али и гасова који су испуштени у атмосферу. Ти тестови ће показати да ли је Ким Џонг Ун тестирао праву хидрогенску бомбу или "напреднију" атомску, а до тада ће морати да прође неколико недјеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана