Добија ли Мјесец свој систем рачунања времена и зашто је то важно?

ГС
Foto: Илустрација

Свемирске агенције тренутно воде полемику шта им је чинити када је у питању рачунање времена на Мјесецу.

Годинама слушамо о плановима и припремама за мисије на Мјесец. А сама ЕСА је потврдила да би у скоријој будућности требала да започне мисију која има за циљ изградњу базе на нашем природном сателиту. Стога се повела и расправа да ли је овој планети потребна и посебан систем рачунања времена?

Уколико се узме у обзир да су до сада коришћени сателити у свемиру како би се хронометри на свемирским бродовима синхронизовали са временом на Земљи, установљено је да је потребно дефинисати систем рачунања времена и за Мјесец. Јер поред тога што ће астронаути и земаљска посада бити у могућности да јасно дефинишу вријеме, оно ће им помоћи и да олакшају себи посао навигације и навођења.

"Сложили смо се да је важно и потребно дефинисати заједничко лунарно референтно вријеме, које ће бити међународно прихваћено и на које се могу позивати сви. Управо смо у процесу покретања заједничких међународних напора како би се то постигло", рекао је инжењер Пиетро Ђордано из ЕСА-е. 

Са каквим потешкоћама се суочавају научници?

Стручњаци из ЕСА-е објашњавају да се увелико полемише на тему да ли само једна организација треба да буде одговорна за дефинисање времена на Мјесецу. Поготово ако се узме у обзир да постоје бројне техничке потешкоће за постизање овог циља. 

Прије свега ово се односи на чињеницу да би сатови на Мјесецу брже откуцавали у односу на земаљске, због другачијег гравитационог поља. 

Поред тога, њихова брзина би зависилиа и од тога да ли се астронаути налазе на његовој површини или у орбити. 

"Наравно, договорени временски систем би такође морао да буде практичан. Ово би могао да буде поприличан изазов уколико знамо да у екваторијалном подручју дан траје 29.5 земаљских дана, укључујући ледене лунарне ноћи дуге по две недеље.", рекао је Бернхард Хуфенбах, истраживач у ЕСА-и.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана