Астрономски објекат запрепастио научнике

GS
Foto: YouTube

Најновије откриће средњовјековног астрономскеог инструмента, које је откривено сасвим случајно, показало се као моћан запис унакрснокултурне научне сарадње.

Астрометар од мједи датира из 11. вијека из Шпаније - али је касније био украшен с биљешкама и измјенама током вијековаа, на више језика, док су га мијењали власници прилагођавајући га за властиту употребу.

Стога тај предмет није само риједак артефакт, већ готово јединствен: палимпсест који биљежи промјене идеја и потреба својих корисника како се мијења свијет и контекст.

"Ово није само изузетно риједак предмет. То је снажан запис научне размјене између Арапа, Јевреја и хришћана кроз вијекове", каже историчарка Федерисија Гиганте с Универзитета у Кембриџу, која је поново открила астролабу и њене натписе у италијанском музеју у Верони.

Наставила је:

"Веронски астролаб прошао је многе модификације, додатке и прилагођавања како је мијењао власнике. Барем су три одвојена корисника осјетила потребу додати преводе и исправке на овај предмет, двојица користећи хебрејски, а један западњачки језик", рекла је још.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана