Пријете ли вулкани Србији?

Г.С.
Пријете ли вулкани Србији?

Вулкан Синабунг на индонежанском острву Суматра избацио је стуб вулканског пепела 5.000 метара у висину, а у ерупцији није било повријеђених, саопштио је Центар за вулканологију и ублажавање геолошких ризика те земље.

Дебео слој пепела прекрио је неколико села у радијусу од око 20 километара од вуклана.

Синабунг, један од више од 120 активних вулкана у Индонезији био је неактиван четири вијека, док 2010. године није дошло до ерупције у којој је погинуло двоје људи. У ерупцији 2014. погинуло је 16 људи, а 2016. седам.

Око 30.000 људи морало је у посљедњих неколико година да напусти домове у околини те планине.

Вулкани у Србији

На подручју Србије нема активних вулкана. И неће их бити, тврде научници бар још неколико хиљада година. Али, у прошлости их је било.

Најинтензивнија вулканска активност захватила је Србију прије око 40 милиона година, а рудничко-борачко-котленичка област, копаоничка област, као и комплекси Голије, Рогозне, Радана и Сурдулице су највеће вулканске области у Србији.

Вулканске области срећу се и на Фрушкој гори и у Шумадији Авала, Космај, Жути оглавак и Кљештевица, као и на сјеверу Војводине.

Разарајуће ерупције са еруптивним стубовима налик на “печурке” послије нуклеарних експлозија биле су у вријеме терцијара у Србији честа појава, а поједине еруптивне фазе на Радан планини или на Руднику биле су попут најјачих вулканских ерупција које су икад забиљежене.

Последња ерупција на Руднику била је прије 20 милиона година.

Занимљиво је да се посљедња забиљежена ерупција у Србији догодила у не тако давној прошлости.

У новембру 1968. године у Бечеју је еруптирао гас. Ерупција је трајала 209 дана, а 6. јуна 1969. године дошло је до самоугушења ерупције. У борби с природом учествовали су ЈНА, авијација и многобројни добровољци. Бечејски вулкан, однио је четири живота, писао је својевремено о овом феномену, Властимир Јанков, дугогодишњи дописник “Спорта” из овог града.

Вулкани у Србији спавају. Сви су угашени. Али, и становници Помпеје су мислили да је Везув угашен... преносе новости.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана