Потпуно нова врста маглине откривена у дубоком свемиру

nat.geo.
Foto: pixabay

Маглине су неки од најљепших објеката у свемиру. То су облаци међузвјезданог гаса и прашине који се ослобађају у свемир зрачењем или апсорпцијом зрачења.

Првобитно се сваки раштркани астрономски објекат, укључујући галаксије изван Млијечног пута, звао маглина.

Галаксија Андромеда, на примјер, некада се звала Андромедина маглина, а спиралне галаксије уопште су се звале спиралне маглине.

Већина маглина је огромна, пречника стотине свјетлосних година. Многе маглине су видљиве због флуоресценције коју изазивају вруће звијезде које се налазе у њима. Сада су астрономи открили нешто слично, али у исто вријеме потпуно ново.

Нови објекат је назван галактичка емисиона маглина. У средишту YY Хyа је бинарни систем периодично промјенљивих звијезда који се састоји од наранџастог патуљка (звијезде К класе) и врућег бијелог патуљка. Звијезде се налазе у заједничком омотачу гаса коју емитује звијезда, која је постала бијели патуљак.

Унутар овог заједничког омотача, обе звијезде еволуирају одвојено, док звјездано зрачење освјетљава расути гас.

"Постоји доста бинарних звијезда у свемиру, па се зна да то утиче на еволуцију и крај њиховог живота. У блиским бинарним системима, шири спољашњи дио звијезде спаја се у заједнички омотач око обе звијезде. Међутим, унутар овог гасовитог омотача, језгра двије звијезде су практично нетакнута и оне еволуирају као независне појединачне звијезде", каже Стефан Кимесвенгер, коаутор студије.

У случају YY Хyа, омотач је распоређен на више од 15 свјетлосних година у пречнику и налази се изнад галактичке равни па је не ометају други облаци гаса.

Будући да је објекат нешто виши од Млијечног пута, маглина еволуира углавном без сметњи, пишу научници.

Астрономи су открили да је температура бијелог патуљка у овој маглини око 66.000°Ц, што је доста за такве објекте. Температура патуљака К обично је око 4.400 ° Ц. Наранџасти патуљак има приближну масу нашег Сунца. Звијезде круже једна око друге.

Модели које су направили астрономи сугеришу да је бијели патуљак избацио омотач гаса прије око 500.000 година.

Фрагмент маглине YY Хyа откривен је још осамдесетих година прошлог вијека, али су тек ових дана астрономи са Универзитета у Инзбруку утврдили да не припада маглинама какве су до сада познавали

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана