Писање руком или куцање на тастатури - шта је боље за памћење

Г.С.
Писање руком или куцање на тастатури - шта је боље за памћење

Истраживачи са Универзитета Принстон и Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу спровели су низ студија како би доказали разлике између студената који су куцали своје биљшке и оних који су их писали руком

Многи су писање замијенили куцањем у времену модерних технологија. Стручњаци су након спроведеног истраживања дошли до занимљивих закључака и открића који су од два начина биљежења информација бољи за мозак.

Студенти који су своје биљешке писали руком, боље су разумјели смисао лекције од оних који су своје биљешке куцали на рачунару.

У истраживањима су учествовали студенти који су предавања куцали на рачунару и писали руком на папиру. Послије периода од 30 минута морали су да одговоре на питања са предавања и онда да све то понове недјељу дана касније.

Аутори студије су се фокусирали на то колико рачунар омета концентрацију у раду. Писање руком показало се корисније. Они који куцају имају већи капацитет за узимање биљшки и могу да забиљеже више ријечи у односу на писање руком, па су понекад могли и да прекуцају цијело предавање, од ријечи до ријечи.

Студенти који су писали руком морали су брзо да обраде лекцију, коју су преписали, што им је дало предност у дугорочном памћењу нових појмова.

У тесту који су учесници истраживања рјешавали недјељу дана касније, резултати су били слични као и након првог теста.

Они који су писали руком и даље су разумјели смисао лекције, а показало се и да су отворени према разумијевању нових идеја, што је показало да писање руком заиста може да побољша функције мозга, преноси ртс.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана