Хрватска тестира квалитете Бразила, Холанђани кваре Месијеву опроштајну журку

ГС
Хрватска тестира квалитете Бразила, Холанђани кваре Месијеву опроштајну журку

ДОХА - На Свјетском првенству у Катару остало је осам најбољих екипа, а први четвртфинални дуел биће можда и најзанимљивији - Хрватска ће тестирати квалитете Бразила.

Хрватска и Бразил данас од 16 часова играју први четвртфинални дуел на Мундијалу у Катару, а биће то судар јужноамеричке врцавости и сурове европске организованости, преноси РТС.

“Кариоке” су на турнир дошле само са једним циљем - да врате Богињу у своје наручје, а Хрватска брани финале од прије четири године.

Јужноамеричка селекција важи за главног фаворита за освајање шесте Богиње у историји, али још од 2002. године на том путу јој се увијек испречи нека европска селекција.

Бразил је показао да готово да нема слабе тачке на терену. Наравно да по именима у очи прво упада убитачан напад, али искусна одбрана и непрелазни везни ред чине ову екипу још више застрашујућом.

Почевши од голмана Алисона, Тијаго Силва, Милитао и Маркињос уливају поверење једнако колико Каземиро и Пакета на средини терена.

Нејмар је главна звијезда екипе, покретачка снага и везивно ткиво екипе, док су за завршницу задужени Ричарлисон и Винисијус.

Хрватска је, с друге стране, већ неко вријеме у самом врху свјетског фудбала, а потврда одличног рада, континуитета једне искусне и пажљиво биране екипе било је друго мјесто на прошлом Мундијалу.

Апсолутни лидер екипе је Лука Модрић, прави доктор фудбала, који не само да диригује на терену већ и саиграче чини бољим, што је одлика највећих играча.

Доминик Ливаковић је сигуран на голу, а против Јапана је постао тек трећи голман у историји Мундијала који је у једној пенал серији одбранио три противничка ударца.

Други четвртфинални меч одиграће се на стадиону Лусаил у 20 часова између селекција Холандије и Аргентине.

Земља оца тоталног фудбала Јохана Кројфа, рекло би се најнесрећнија је када је реч о учешћима на Мундијалу.

До сада су 10 пута у историји били дио највеће смотре фудбалских селекција свијета, никада нису подигли Богињу, а три пута су пролазили надомак ње. Поражени су у финалу 1974, 1978. и 2010. године, а по једанпут су заузели трећу и четврту позицију.

Mноги љубитељи фудбала и они мало стручнији коментатори спорта говоре о нападачу и узданици тима Кодију Гакпу као открићу Мундијала. Млади фудбалер ПСВ-а за репрезентацију Холандије у досадашњем делу Свjетског првенства постигао је три гола и један је од главних играча екипе, када је ријеч о офанзивној игри тима.

Поред њега добру игру пружили су и Дензел Дамфрис, Дави Класен и Дали Блинд.

Лионел Скалони у Аргентини не поседује велики играчки луксуз, без Лионела Месија има Аргентине, али не оне од које ће противници да стријепе.

На четири меча, Меси, који игра своје посљедње Свјетско првенство  био је стријелац три пута. Игра Аргентине се не базира на основу Месија, већ је он тај који креира акције репрезентације, а на основу којег играчи позиционирају себе на терену.

Поред Месија голове за Аргентину постизали су и Фернандез, Мекалистер и Алварез.

Међусобни скор између двије репрезентација иде у прилог Холандији са четири победе и два ремија у девет утакмица, док је Аргентина три пута тријумфовала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана